Olivér
4 °C
8 °C

Negyedére estek az autóeladások

2009.11.20. 11:49
Szembe megy a magyar trend az európai autópiaccal: a kontinensen összességében már 12,8 százalékkal több autót adtak el idén októberben mint tavaly, nálunk azonban 72,1 százalékos visszaesést mért a Jato Dynamics.

3590 új autót adtak el idén októberben Magyarországon, egy évvel ezelőtt ugyanebben a hónapban még 12 868 kocsi ment el: a visszaesés 72,1 százalékos, ezzel negatív értelemben csúcstartó Magyarország a Jato Dynamics nevű elemző cég összesítésében.

A visszaesési listán a második Litvánia (-69,8%), majd Izland (-58 %) és Észtország (-57,4%) következik. Nagyobb visszaesés volt még Görögországban és Cipruson is, kisebb, 10 százalék alatti-körüli több országban is megfigyelhető. A visegrádi országok közül Szlovákiában 34,8 százalékos esést mértek októberben, de ahogy Lenyelországban is, az év eddigi részében összességében minimális pluszt mutathatnak fel az autókereskedők: Szlovákiában fél, Lengyelországban 1,3 százalékkal nőttek, alapvetően a roncsprémium programoknak köszönhetően az első tíz hónapban az eladások a válság ellenére.

Bár az országok többségében a visszaesés a jellemző, a legnagyobb piacok az októbert nézve egyértelműen, de több ország esetében az év egészére is pluszban állnak: a német és a francia piac mellett az osztrák is ilyen. Így az októbert nézve az európai piacok összességében 12,8 százalékos növekedést mutatnak, az év eddigi részét nézve pedig a válság ellenére csak 4,1 százalékos a visszaesés.

A legnépszerűbb márka Európában a VW, a legnagyobb példányszámban eladott típus pedig a Golf, a 2-3 helyen a Renault és a Ford, illetve a Clio és a Fiesta osztozik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?