Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fizethet a MÁV az új mozdonyaiért

2009.11.23. 07:32
Aláírhatja a MÁV Zrt. és a MÁV Trakció Zrt. az Európai Beruházási Bankkal (EIB) és a KfW bankkal a 25 darab Bombardier TRAXX típusú villamos mozdony beszerzésének finanszírozási szerződését - közölte a vasúti vontatási tevékenységgel foglalkozó MÁV Trakció.

A közlekedési miniszter határozott arról, hogy a finanszírozásra kiírt közbeszerzési eljárásban eredményt hirdethessen a MÁV és leányvállalata, a MÁV Trakció, illetve engedélyezte a szerződés aláírását.

A korábbi tájékoztatás szerint a beszerzés hiteligénye 79,6 millió euró (mintegy 21,5 milliárd forint). A hitel futamideje 15 év, fedezete pedig a megvásárolni szándékozott mozdonyok lesznek. A hitelező bankokat közbeszerzésen választották ki. A mozdonyvásárláshoz szükséges hitel 48 százalékát az EIB, 52 százalékát a KfW Bank adja - közölték.

vonat

Az új mozdonyok főként a jelenleg használt V43-as mozdonyok egy részét fogják kiváltani, aminek eredményeként jelentősen mérséklődnek az üzemben tartás költségei.  Az új TRAXX mozdonyok a V43-asoknál nagyobb teljesítményre képesek, ami jobb kihasználtságot eredményez.

A MÁV 2007 őszén írt ki egy új villamosmozdony-beszerzési pályázatot. A pályázatra a Siemens az EuroSprinterrel, az Alstom a Alstom Prima, a Bombardier pedig a TRAXX mozdonycsaláddal jelentkezett. Az eredmény már több mint egy éve ismert, azóta a finanszírozási pályázat zajlott. A MÁV által megrendelt mozdonyok 160 km/h végsebességűek és kétáramrendszerűek. Áramrendszerük alkalmas a 25 kV 50 Hz és 15 kV 16 2/3 Hz üzemre is, ez azt jelenti, hogy nem kell a határokon lecserélni őket, a német nyelvű országokban is közlekedhetnek.