István, Vajk
19 °C
33 °C

Még csak most jön a roham a biztosítóknál

2009.11.23. 11:21
A végéhez érkezik a héten minden idők legnagyobb kötelező kampánya. Az idén akár egymillió autós is válthat biztosítót, a legtöbben az Allianzot választják.

Egy hétig lehet még kötelező biztostást váltani, decemberben még lehet új szerződéseket kötni, ám csak azoknak, akik e hónap végéig felmondják meglévő kötelezőjüket. A Netrisk.hu számításai szerint eddig 320 ezren válthattak kötelező biztosítást az interneten keresztül, az utolsó héten azonban még meg is duplázódhat az átszerződők száma. A technikai előrejelzések alapján több mint 600 ezer online átszerződőre lehet számítani december végéig. A váltók összlétszáma így országosan elérheti az egymilliót az idén. A Biztosítás.hu számításai szerint is egymillió körüli lehet a váltók száma az idén, ők a vezető hazai biztosítókhoz intézet körkérdésből jutottak erre a következtetésre.

Azok az ügyfelek, akik a kampány első három hetében új kötelező biztosítást kötöttek a Netrisk.hu oldalon, több mint 2,2 milliárd forintot takarítottak meg jövő évi kötelező biztosításukon. Év végéig ez a szám várhatóan meghaladja a 4,4 milliárd forintot. Országosan az átszerződéssel megspórolt biztosítási díj a Netrisk.hu becslése alapján több mint 12 milliárd forint lehet az idén.

Mindez ugyanakkor csak a kötelező biztosításokra vonatkozik, miközben az együttkötési akcióknak hála a casco biztosítások díja is meredeken csökken. A Mabisz statisztikája szerint a casco szerződések átlagdíja Magyarországon 109 ezer forint volt az év első negyedében. A Netrisk.hu-n a kötelezővel együtt megköthető casco biztosítások átlagdíja jelenleg ennek majd fele: mindössze 64 788 forint.

A legtöbb új casco szerződést – 100-ból 27-et  – a Köbéhez kötik az ügyfelek, ezt követi az Uniqa 24, majd az Allianz 17 százalékkal. A Genertel az új casco szerződések 14, a Generali 13 százalékát mondhatja a magáénak.

A legtöbb autós az Allianz Hungária Biztosítót választja ebben a kampányban. A társaság vezetői 250-300 ezer új kötelező biztosítás megszerzésére számítanak, melynek nagyobb része a lakossági, kisebb része pedig, a vállalti szektorból kerül majd ki - tájékoztatott a Biztosítás.hu. Őket követi, az idén egyes szegmensekben kifejezetten kedvező tarifával jelentkező Uniqa- és Generali Biztosító, mely társaságok szakemberei az új szerződéseik várható számát egyaránt 150-150 ezerre becsülik. (Mindkét cégnél nagy az újrakötések aránya.)

Az Aegon Magyarország is a százezer feletti kategóriába tartozik, munkatársai 100-120 ezer új Aegonos szerződést prognosztizálnak. Jelentős szerzés várható még a valamivel 100 ezer alatti új szerződésre számító Genertel és az 50 ezer új szerzéssel kalkuláló KÖBE esetében.