108 millióba került két vezető kirúgása a Magyar Közúttól

2009.11.24. 08:07 Módosítva: 2009.11.24. 10:18
172 dolgozójától válna meg a Magyar Közút Zrt. Ez közel 900 millió forintos kiadással járna, de hogy mennyi megtakaríítással, az nem derül ki az átalakítási tervből. Mindenesetre a 900 millióból 108 milliót már elvitt két vezérigazgató-helyettesi poszt megszüntetése.

Az addigi négy helyett már csak kettő helyettese lehet a vezérigazgatónak – így írták át nemrég a Magyar Közút Nonprofit Zrt. alapító okiratát. Az új vezérigazgató, Zsupponits Jenő megvált két helyettesétől, ez pedig járulékokkal együtt 108 millió forintjába került a cégnek, számol be a Népszabadság. A Közútnál úgy kalkulálnak, ez az intézkedés több mint másfél év alatt térül meg.

A vezérigazgató-helyettesi kör megfelezése azonban csak a karcsúsítási csomag első eleme, érzékelteti a lap. A cég összesen 172 fővel csökkentené alkalmazottai létszámát. Az átszervezés és a végkielégítések közel 900 millió forintba kerülnének, ám hogy mennyi megtakarítással járnának, a lap által megismert dokumentum erre nem tér ki.

Amit eddig megléptek: a Közút vezérigazgatóságának igazgatóival megegyeztek abban, hogy főosztályvezetőként folytatják pályafutásukat a cégnél, ebbe pedig azért mentek bele könnyen az érintettek, mert bérük ettől nem csökkent.

A közlekedési miniszter előtt levő, a Közútnál kidolgozott terv nagy része még megvalósításra vár. Ha Hónig Péter tárcavezető is elfogadja a koncepciót, akkor vélhetően 12 megyei igazgatóság húzhatja le a rolót. A megalakuló hét regionális igazgatóság a nem vezető beosztású dolgozók döntő többségét feltehetőleg megtartaná. Az igazgatók, és közvetlen munkatársaik viszont lapátra kerülnének.