Mostantól a TKM-et is figyelni kell

2009.11.24. 13:37
Bemutatták a Mabisz és a PSZÁF együttműködésével létrejött Teljes Költségmutatót (TKM), amely a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) típusú élet- és nyugdíjbiztosítások költség szempontú összehasonlítását teszi lehetővé.

A TKM egy olyan egyszerű mutató, amely megmutatja, hogy adott paraméterek mellett megközelítőleg mekkora hozamveszteség éri az ügyfelet az elméleti, költségmentes hozamhoz képest az adott termék esetében. Szerepelnek benne például a következő tételek: adminisztrációs díj, kockázati díj, vagyonkezelési dij, alapkezelési költség.

Kisbenedek Péter, a MABISZ elnöke kiemelte: ez az első komoly lépés, amit a biztosítók az önszabályozás terén tesznek. Egyre nagyobb szerepe van napjainkban a transzparenciának és a fogyasztóvédelemnek, az ügyfelek megfelelő tájékoztatásának. Az EU-s szabályoknak megfelelve, némileg azok előtt járva vezetik be Magyarországon a TKM-et. A mutató kidolgozása sikeres kísérlet a bonyolult termékek közös nevezőre hozására.

Amikor egy ügyfél megtakarításba, befektetésbe fekteti a pénzét, annak vannak háttéreszközei, melyek egy bizonyos elméleti hozamot érnek el egy időszak alatt, a költségek miatt azonban ezt az ügyfél nem tudja realizálni. A TKM megmutatja, hogy az ügyfél mennyivel kisebb hozamot ér el amiatt, hogy az adott unit-linked termékkel érte el azt - ismertette a mutatót Paál Zoltán, a MABISZ életbiztosítási tagozatának elnöke. Minden terméket a biztosításpiaci átlagdíjjal, az átlagos életkorú férfival, díjfizetési gyakorisággal és díjfizetési móddal vettek figyelembe, többfajta időtartamra. Azoknak a kockázatoknak a kockázati díját, amelyek automatikusan benne vannak a biztosítási díjban, szintén figyelembe veszik a TKM számításánál.

Mégsem szabad a jövőben csak és kizárólag a TKM alapján dönteni az egyes unit-linked termékek között, hiszen biztosítási tartalmát és más jellemzőit tekintve nagy különbségek lehetnek. Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke szerint a tisztességes piaci magatartást és a versenyt erősíti a hosszú távú megtakarítások egységes költségmutatóval történő átláthatóvá tétele. A megtakarításukat befektetni kívánó ügyfelek ez által megfelelő információk birtokában, kellően átlátható módon tudják pénzüket befektetni.

Váratlan költségek

Felmerül a kérdés, hogy miért most vezették be ezt a mutatót? A TKM létrehozása csak az első lépés a folyamatban, az értékesítési folyamat és a tájékoztatók egységesítésére is szükség van.

A válság kapcsán jelentős bizalomvesztést volt kénytelen elszenvedni a pénzügyi szektor, így a biztosítók is. Ez részben arra volt visszavezethető, hogy az ügyfeleknek nyújtott tájékoztatás nem volt elégséges, az adott szolgáltatás költségei nem jelentek meg egyértelműen és az ügyfelek elvárásai sem pontosan körvonalazódtak egy-egy szerződéssel kapcsolatosan - nyilatkozta Bartók jános, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatója. A biztosítók éppen ezt felismerve döntöttek egy olyan mutató létrehozása mellett, amely segíti az ügyfelek számára a megalapozott döntéshozatalt, miközben a költségek tekintetében összehasonlíthatóvá teszi ezeket termékeket.

Szükséges egyértelműen felhívni a befektetők figyelmét arra a tényre, hogy a unit-linked biztosítás vásárlásakor hosszú távú, 10-15 éves szerződést kötnek, amelynek során vállalják, hogy mindvégig fizetik a biztosítási díjat, a biztosító pedig vállalja, hogy ugyanezen időtartam alatt kockázatban marad, s ha a szerződésben vállalt káresemény történik, teljesít. A szerződés megkötésének pillanatában mindkét fél hosszú távra kötelezi el magát. A biztosító ezért úgy számol, hogy a szerződés létrejöttéhez kapcsolódó költségeket 10-15 évre elosztva fogja levonni az adott befektetés hozamából, ami az ügyfél számára is elfogadható mértéket jelent éves szinten.

Önkéntesen

Ez a rendszer azonban a válság által előidézett piaci hullámvölgyek miatt felborult, hiszen az ügyfelek egy része - amikor szembesült a befektetései hozamának csökkenésével - a szerződés idő előtti felbontása, részleges vagy teljes visszavásárlása mellett döntött. Többségükben rendszerint ekkor tudatosult, hogy a szerződéséhez milyen költségek kapcsolódnak. A jövő évtől bevezetésre kerülő teljes költség mutató már rögtön az ajánlati szakaszban, még a szerződéskötés előtt jelzi a várható költségeket.

Az önszabályozásban a következő biztosítótársaságok vesznek részt: Aegon, Ahico, Allianz, AXA, Aviva, CIG, Erste Biztosító, Generali-Providencia, Groupama-Garancia, ING, K&H Biztosító, MKB Életbiztosító, Magyar Posta Életbiztosító, Signal, Union, Uniqa. Õk az érintett termékcsoportra kiszámított TKM értékeket 2010. január 4-én jelentetik meg a MABISZ honlapján.