Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

100 dolgozót elküld a Békéscsabai Hűtőipari Zrt.

2009.11.25. 19:34
A Globus csoporthoz tartozó Békéscsabai Hűtőipari Zrt. leépíti tevékenységének egy részét a kedvezőtlen piaci körülmények miatt, amelynek következtében 125 dolgozójából várhatóan mintegy 100-at el fog küldeni.

A társaság szerdai közleménye szerint átszervezik a tevékenységet, ennek keretében Békéscsabán  felfüggesztették a mélyhűtött termékek előállítását, és a jövőben csak a hűtőházi tárolásra fókuszálnak.

A cég azután döntött így, hogy fő terméke, a mélyhűtött kukorica és a zöldborsó piaca az elmúlt két évben drasztikusan átalakult, és a közeljövőben sem várhatnak kedvező irányú változása.

A békéscsabai társaság árbevételének kétharmadát adó mélyfagyasztott kukorica és zöldborsó piacán az utóbbi időszakban 15, illetve 20 százalékos árcsökkenés mutatkozott, miközben az alapanyag árak és a termelési költségek folyamatosan növekedtek.

Mindemellett a vevői oldalról növekvő minőségi követelményekhez igazodva jelentős beruházásokat kellett volna végrehajtani Békéscsabán, ahol a termelést már eddig is csak folyamatos veszteség mellett tudta a cég fenntartani.

Az intézkedés következtében a gyár 125 dolgozójából mintegy 100 veszítheti el állását. A társaság közölte: a szükséges munkajogi lépéseket ezzel kapcsolatban megindította.

A Globus közölte: a csoport 2008-ban 19,2 milliárd forint árbevételt ért el, amelyből 2,3 milliárd forintot a békéscsabai gyár állított elő.