A PSZÁF vizsgálta a ScienNetet

2009.11.25. 17:19 Módosítva: 2009.11.25. 17:21

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete engedély nélküli betétgyűjtés gyanújával piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta a ScienNet-Rendszer elnevezésű törzsvásárlói rendszert. A vizsgálat megállapította, hogy a ScienNet-Rendszer működtetése nem minősül betétgyűjtésnek, vagy más pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek. A felügyelet az eljárásban feltárt kockázatok nyomán más hatóságok eljárását kezdeményezte.

A Felügyelet ugyanakkor nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy sem a ScienNet-Rendszer, sem az azt működtető gazdasági társaságok tevékenysége nem a PSZÁF által felügyelt tevékenység. Bármilyen céllal (vásárlás, jogszerzés) történő vásárlási utalvány foglalózás során befizetett (átutalt) összeg nem igényelhető vissza, azt csak a teljes vételárra, többszörösen kiegészítve levásárolni lehet.

A ScienNet-Utalvány a kiállításától számítva három évig hatályos, a hatályossági idő lejárta után automatikusan, minden külön jogcselekmény nélkül érvényét veszti. A hatályossági idő lejárta után a fel nem használt utalvánnyal kapcsolatban a törzsvásárló a ScienNet cégcsoport társaságaival szemben semmilyen igénnyel nem léphet fel.

A ScienNet-Rendszer, illetve a működtető gazdasági társaságok nem tagjai az Országos Betétbiztosítási Alapnak,
a ScienNet-Rendszer, illetve a működtető gazdasági társaságok nem tagjai a Befektetővédelmi Alapnak. Ez azt jelenti, hogy a ScienNet-Rendszer törzsvásárlói vagy termékpartnerei kártérítési igénnyel ezeknél az alapoknál nem léphetnek fel.

A ScienNet-Rendszerben regisztrált törzsvásárlók, és termékpartnerek a ScienNet International LLC-vel állnak szerződéses jogviszonyban, így bármiféle esetleges jogvitájukat ezzel a társasággal szemben kell megindítani. A ScienNet-Rendszer működtetésének joga a Cipruson bejegyzett ScienNet Holding Ltd. tulajdonában van, a ScienNet Holding Ltd. szerződés keretében biztosítja az Egyesült Államokban, Washington D.C.-ben postafiók székhellyel bejegyzett ScienNet International LLC-nek a ScienNet-Rendszer magyarországi működtetésének lehetőségét.

A Headmin Marketing és Adminisztrációs Kft., melynek tulajdonosa a ciprusi ScienNet Holding Ltd., a ScienNet International LLC-vel kötött megbízási szerződés alapján adminisztratív jellegű szolgáltatást nyújt. A törzsvásárlói jutalék- és karrierrendszerben különösen hangsúlyos az új törzsvásárlók beléptetése és az általuk történő azonnali utalvány foglalózása.