Jenő
-3 °C
6 °C

Átlag 110 napot csúsznak a cégek a fizetéssel

2009.11.26. 09:56
Az elmúlt fél évben 9 százalékról 16 százalékra nőtt a 90 napot meghaladó fizetési határidők aránya. Az átlagos fizetési késedelem pedig már a 110 napot is meghaladja. A tendencia azt mutatja, hogy a finanszírozást a bankok helyett kényszerből a beszállítók vállalják, amíg bírják - közölte a követeléskezeléssel foglalkozó Direktinfo csütörtökön.

A Direktinfo szerint az üzleti megállapodásoknak ma már csak 0,5 százalékában kötnek ki 8 napos fizetési határidőt, ami korábban általános volt. A válság hatására a késedelmes fizetések arányának növekedése mellett a szerződésekben rögzített fizetési határidők is nagymértékben kitolódtak – idézi a közlemény a követeléskezelő cég ügyvezetőjét, Csatlós Csillát.

Ötvenezer számla vizsgálata alapján a cég szakértői megállapították, hogy a vállalkozói megállapodásokban rögzített átlagos fizetési határidő a májusi 41 napról mostanra 46-ra módosult, az átlagos késedelem pedig meghaladja a 110 napot. Ezek a számok egyáltalán nem igazolják azokat a közelmúltban napvilágot látott véleményeket, amelyek szerint megkezdődött a fizetési morál javulása.

A vizsgálatból kiderült, hogy a nemrég még általánosan elfogadott 8 napos fizetési határidőt csak a tranzakciók 0,5 százalékánál választják az üzletfelek. Az mindenképpen komoly, általános likviditási problémákat jelez, hogy a szerződések fele 45 napos, vagy afeletti határidővel jön létre. "Ijesztő a 90 napos határidőt meghaladó kontraktusok gyors növekedése" - áll a közleményben.

Csatlós Csilla szerint, az, hogy a bankok helyett a beszállítók vállalják a finanszírozást már nem tarthat sokáig. A beszállítói visszajelzések ugyanis arról tanúskodnak, hogy a tartalékok 2010-re elfogynak.

Különösen igaz ez az építőiparra, ahol az átlagos egyezményes fizetési határidő már most 65 nap, a nyáron mért 54 nap helyett. A folyamat elérte a beszállítók lehetőségeinek határát, a kényszerhitelező cégek jelentős része sajnos nem éli meg a tavaszt – jósolják a közleményben.

Az igazgató szerint a helyzeten a lengyel minta átvétele valamelyest segíthetne. Lengyelországban ugyanis törvényben szabták meg az egyes szerződéseknél kiköthető leghosszabb fizetési határidőket, ami a termelő felé nem haladhatja meg a 30, illetve különleges esetekben a 60, 90 napot. Ez a gyakorlat a lengyel gazdaságban sokat javított a beszállítók helyzetén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?