Árpád
-2 °C
4 °C

Kétmilliárdos adósság a salgótarjáni öblösüveggyárban

2009.11.26. 07:45
Meghirdette eladásra a kétmilliárd forint adóssága miatt felszámolásba került R-Glass Hungary Üvegipari Kft. saját gyártású készletét a felszámoló. A cégtől minden dolgozót elküldenek. Korábban már a gázszámlát sem tudták kifizetni, így az utolsó kemencét is le kellett állítani.

A most meghirdetett készletre az ajánlatokat december 7-ig lehet beadni. A vagyonértékelés befejezése után hamarosan meghirdetik az öblösüveggyár ingatlanjait és eszközeit is, írja a Napi Gazdaság.

A felszámoló szerint azonban van még esély a gyár újraindítására, Balázs Miklós felszámolóbiztos egyébként októberben az Indexnek is ezt mondta. Az akkori állapotokhoz képest azonban súlyos problémát jelent, hogy, miután a cég nem tudta a gázművekkel kötött megállapodás szerint fizetni a gázszámlát, elzárták a gyárban a gázt. Emiatt le kellett állítani az utolsó, a felszámolás idején is termelő nagy kemencét. Most részben az akkor még előállított készlet értékesítéséről született döntés.

A Napi emlékeztet arra, hogy 2005-ben is egy felszámolási eljárásban vette meg a gyár ingatlanjait és eszközeit a szlovákiai R-Glass s.ro. szlovák magánszemélyekkel közösen. A gazdasági válság miatt drasztikusan visszaesett az R-Glass rendelésállománya.

Idén nyáron a társaság gázszolgáltatója a több mint 400 millió forintos tartozás miatt leállította a szolgáltatást, amit ezt követően újraindítottak, ám október végén ismét, egyelőre véglegesnek tűnő módon, leállítottak. November elején a felszámoló bejelentette a még megmaradt 270 dolgozó csoportos létszámleépítését, az ő fizetésüket már korábban is csak a bérgaranciaalap bevonásával tudták biztosítani.

A felszámoló eredeti tervei szerint a gyár működtetését fix díjért bérbe adnák egy megfelelő szakértelemmel rendelkező cégnek. Így az R-Glass mentesült volna a veszteséges működés kockázatától. A reorganizáció végén pedig egy szakmai befektető folytathatja tovább a salgótarjáni pohárgyártást, amire - miután Európában szinte alig maradt öblösüveggyár - nagy igény van jelenleg is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?