A háttérben megoldódhatott az Emfesz-ügy

2009.11.27. 16:07 Módosítva: 2009.11.27. 16:19
Ha hinni lehet a suttogó hangoknak, akkor a színfalak mögött már megoldották az Emfesz sorsát, amelyben része lehet a közelmúltban moszkvai látogatást tett politikusoknak is, mint például Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak. Az Emfeszt váltó vegyesvállalatban többségi részesedést szerezne egy orosz gáztársaság - de nem a Gazprom-, valamint kisebbségi tulajdonosként szerephez jutna a korábban már hírbe került magyar MVM is.

A Portfolio.hu értesülési szerint az Emfesz ügyfeleinek már nem kell sokáig aggódniuk a szolgáltatójuk (és saját maguk) hosszú távú gázellátása miatt, mert a háttérben már megszületett az az orosz-magyar megállapodás, amelyben kiosztották a lapokat az Emfesz-ügyben. Az üzlet megkötésben szerepe lehet a közelmúltban Moszkvába látogató Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak is.

Az új tulajdonosi szerkezetben a magyar állami szerepvállalást kisebbségi részben a már korábban is hírbe hozott MVM biztosítaná, míg a többségi tulajdon egy orosz gáztársasághoz, de nem a Gazpromhoz kerülne. Az MVM egyébként korábban kategorikusan tagadta, hogy tárgyalásokat folytatna az Emfesz-szel kapcsolatban, csupán annyit mondtak, hogy nem zárkóznak el semmilyen olyan üzlet elől, amely értékteremtő és a tulajdonos érdekeit szolgálja.

Az Emfesz átvétele még korántsem biztos, hogy kivásárlással történne (bár legutóbb is 1 dollárért cserélt gazdát a cég), hisz az is lehetséges, hogy hagyják ellehetetlenülni a hazai gázkereskedőt, amelynek helyére az új vegyesvállalat, mint végső menedékes szolgáltató lépne a helyébe - amennyiben a Magyar Energia Hivatal erre megbízást adna.

Mint ismeretes az Emfesz gázellátása idén januárban került veszélybe, amikor is a neki gázt szállító Rosukroenergo az orosz-ukrán megállapodás értelmében kiesett az addigi pozíciójából, és többé már nem volt képest gázt szállítani. Később kiderült, hogy a Rosukroenergo és az Emfesz ugyanazon személyhez, Dimitrij Firtas ukrán üzletemberhez köthető. A helyzet április végén vált kritikussá, amikor is Góczi István az Emfesz igazgatója egy évekkel korábban keltezett meghatalmazás birtokában 1 dollárért eladta a társaságot egy svájci bejegyzésű, RosGas nevű - szintén ismeretlen hátterű - cégnek, az eredeti tulajdonos tudta nélkül. A pereskedés azóta is tart az eladással kapcsolatban, nemrég Góczi Istvánt két napra őrizetbe is vették a hazai hatóságok.

Az Emfesz szerepe több szempontból is fontos a hazai gázpiacon. Egyrészt ez a társaság az egyetlen szabadpiaci kereskedő, amely lakossági ügyfeleknek is szolgáltat, így versenyt generál a piacon, valamint szintén ők felelősek a nemrég átadott magyar stratégiai gáztároló feltöltéséért is. Ezáltal több ponton is problémás, hogy a hazai gázpiac 20-25%-át lefedő Emfesz-nek, nincs hosszú távú gázellátási szerződése.

Az elmúlt hetekben igencsak felgyorsultak a folyamatok, több társaságot is megneveztek az Emfesz lehetséges vevőjeként, mint például a Gazpromot, az MVM-et és az E.ON-t is. A parlamentben külön szócsata is zajlott az Emfesz körül, miközben az Emfesz egyetlen szándéka az volt, hogy olyan megoldást találjon, amelyben biztosítottá válik a cég hosszú távú gázellátása.