Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A háttérben megoldódhatott az Emfesz-ügy

2009.11.27. 16:07 Módosítva: 2009-11-27 16:19:17
Ha hinni lehet a suttogó hangoknak, akkor a színfalak mögött már megoldották az Emfesz sorsát, amelyben része lehet a közelmúltban moszkvai látogatást tett politikusoknak is, mint például Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak. Az Emfeszt váltó vegyesvállalatban többségi részesedést szerezne egy orosz gáztársaság - de nem a Gazprom-, valamint kisebbségi tulajdonosként szerephez jutna a korábban már hírbe került magyar MVM is.

A Portfolio.hu értesülési szerint az Emfesz ügyfeleinek már nem kell sokáig aggódniuk a szolgáltatójuk (és saját maguk) hosszú távú gázellátása miatt, mert a háttérben már megszületett az az orosz-magyar megállapodás, amelyben kiosztották a lapokat az Emfesz-ügyben. Az üzlet megkötésben szerepe lehet a közelmúltban Moszkvába látogató Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak is.

Az új tulajdonosi szerkezetben a magyar állami szerepvállalást kisebbségi részben a már korábban is hírbe hozott MVM biztosítaná, míg a többségi tulajdon egy orosz gáztársasághoz, de nem a Gazpromhoz kerülne. Az MVM egyébként korábban kategorikusan tagadta, hogy tárgyalásokat folytatna az Emfesz-szel kapcsolatban, csupán annyit mondtak, hogy nem zárkóznak el semmilyen olyan üzlet elől, amely értékteremtő és a tulajdonos érdekeit szolgálja.

Az Emfesz átvétele még korántsem biztos, hogy kivásárlással történne (bár legutóbb is 1 dollárért cserélt gazdát a cég), hisz az is lehetséges, hogy hagyják ellehetetlenülni a hazai gázkereskedőt, amelynek helyére az új vegyesvállalat, mint végső menedékes szolgáltató lépne a helyébe - amennyiben a Magyar Energia Hivatal erre megbízást adna.

Mint ismeretes az Emfesz gázellátása idén januárban került veszélybe, amikor is a neki gázt szállító Rosukroenergo az orosz-ukrán megállapodás értelmében kiesett az addigi pozíciójából, és többé már nem volt képest gázt szállítani. Később kiderült, hogy a Rosukroenergo és az Emfesz ugyanazon személyhez, Dimitrij Firtas ukrán üzletemberhez köthető. A helyzet április végén vált kritikussá, amikor is Góczi István az Emfesz igazgatója egy évekkel korábban keltezett meghatalmazás birtokában 1 dollárért eladta a társaságot egy svájci bejegyzésű, RosGas nevű - szintén ismeretlen hátterű - cégnek, az eredeti tulajdonos tudta nélkül. A pereskedés azóta is tart az eladással kapcsolatban, nemrég Góczi Istvánt két napra őrizetbe is vették a hazai hatóságok.

Az Emfesz szerepe több szempontból is fontos a hazai gázpiacon. Egyrészt ez a társaság az egyetlen szabadpiaci kereskedő, amely lakossági ügyfeleknek is szolgáltat, így versenyt generál a piacon, valamint szintén ők felelősek a nemrég átadott magyar stratégiai gáztároló feltöltéséért is. Ezáltal több ponton is problémás, hogy a hazai gázpiac 20-25%-át lefedő Emfesz-nek, nincs hosszú távú gázellátási szerződése.

Az elmúlt hetekben igencsak felgyorsultak a folyamatok, több társaságot is megneveztek az Emfesz lehetséges vevőjeként, mint például a Gazpromot, az MVM-et és az E.ON-t is. A parlamentben külön szócsata is zajlott az Emfesz körül, miközben az Emfesz egyetlen szándéka az volt, hogy olyan megoldást találjon, amelyben biztosítottá válik a cég hosszú távú gázellátása.