Elkezdődött a karácsonyfaszezon

2009.11.28. 17:45
Elkezdődött a karácsonyfaszezon: már az ország fáját is kiválasztották a Parlament elé, a zalai ültetvényeken pedig javában vágják a fenyőket.

A termelők azt mondják, ők nem emelnek a tavalyi árakon, a kereskedők szerint viszont biztosan lesz néhányszáz forintos drágulás, mert a költségek is emelkedtek az elmúlt évhez képest. A luc méteréért átlagosan 6-800 forintot, az ezüstfenyőért 1500-at, a normandiaiért 2000-et kapnak a termelők. Hogy a vásárlók végül mennyiért juthatnak hozzá a karácsonyfához, az csak a piacon derül ki. Valószínűleg leginkább a luc drágul majd, mert olcsósága miatt nagy lesz iránta a kereslet.

Miközben a zalai ültetvényeket egymás után hagyják el a fenyőfával megrakott teherautók, a Vas megyei Felsőcsatáron még csak készülődnek a nagy favágásra. A Miniszterelnöki Hivatal munkatársai az osztrák határhoz közeli apró faluban, pontosabban annak szőlőhegyén találták meg az ország idei karácsonyfáját. A faluban volt egy ennél szebb fa is, az óvoda udvarán, de attól nem szerették volna megfosztani az óvodásokat - mutatta meg az ország karácsonyfájává választott, 18 méteres, körülbelül 40 éves lucot Kratochvill Attila, Felsőcsatár polgármestere.

Az ország karácsonyfáját december elsején vágják majd ki, aztán a honvédség segítségével, különleges járművön viszik Felsőcsatárról Budapestre, a Parlament elé, ahol tűzoltók díszítik fel.