73 500 forint lesz jövőre a minimálbér

2009.12.01. 14:29 Módosítva: 2009.12.01. 16:00
A munkaadók és a munkavállalók is 73 500 forintos minimálbért javasoltak 2010-re a jelenlegi 71 500 forint helyett, ez 3,9 százalékos infláció mellett megőrzi a minimálbér reálértékét, délután megszületett a megállapodás.

A bértárgyalásoknál összefüggnek a tételek, s csak ekkor születhet megállapodás  a minimálbérről, ha a többi kérdésben is létrejön az egyezség - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, aki szerint a munkavállalók számára elfogadható a minimálbér reálértékének megőrzése, de a szakmunkás bérminimumról tovább kell tárgyalni.

A munkaadók javaslata a minimális bérről megőrzi a keresetek reálértékét - közölte Dávid Ferenc. Az  oldal szóvivője, a Munkaadók és Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a szakmunkás bérminimumra 89 000 forintot javasolt, s ezt szerinte két ütemben kellene elérni.

Csizmár, Gábor, a kormányzati oldal szóvivője, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára azt javasolta, hogy január 1-től 89 000 forintra, július 1-től 90 000 forintra emelkedjen a szakmunkás bérminimum, noha a reálérték megőrzéséhez 90 800 forintos összegre lenne szükség.

Számok helyett eredmények

A munkaadók számszerű bérajánlás helyett a nettó keresetek reálértékének megőrzését javasolták, ami megegyezik a kormány elképzelésével és a munkavállalók is elfogadhatónak tartanak - hangzott el az Országos Érdekegyeztető Tanács keddi plenáris ülése után.

A munkaadók a nettó keresetek reálértékének megőrzését javasolják a bérbruttósítás, az adóváltozások, és a 3,9 százalékos várható jövő évi infláció mellett - közölte Dávid Ferenc, a munkaadói oldal szóvivője.

A munkavállalók számára elfogadható ez a tervezet, mellékelve azt a táblázatot, amelyben kereseti kategóriánként rögzítik a szükséges változtatásokat - mondta Pataky Péter, az oldal szóvivője.

A kormányzati oldal által kidolgozott táblázat szerint, a reálérték megőrzéséhez 160 ezer forintig emelni kell a bruttó kereseteket, 160-600 ezer között nincs szükség emelésre - hangsúlyozta Csizmár Gábor államtitka, az oldal szóvivője.

Amennyiben a javaslatból megállapodás lesz, akkor az  nemzetgazdasági szinten 1,5 százalékos reálbér emelkedést jelenthetne jövőre.