A Mol is bekerült az Emfesz-sztoriba

2009.12.01. 10:50
Folytatódik az Emfesz-saga. A Mabofi újabb feljelentéskiegészítést tett, mintegy 60 millió dollár offshore hátterű cégekhez történő gyanús elvándorlásával kapcsolatban. Továbbá a ciprusi bejegyzésű cég beszélt arról is, hogy amennyiben sikerül visszaszereznie az Emfeszt, akkor képes lenne azt gázzal ellátni. Piaci szereplők szerint ebben az esetben a Gazprom 51 százalékos részt vehetne az Emfeszben.

A Mol nevét is kapcsolatba hozták az Emfesszel, mint potenciális beszállítóét. A Mol-leány, a Mol Energiakereskedő Zrt.-ben ugyanis éppen részesedést kíván szerezni egy feltehetően orosz hátterű offshore cég, és piaci szakemberek szerint ennek egyik lehetséges célja az lehet, hogy az Emfeszt továbbra is olcsóbb gázzal láthassák el a jövőben, amely üzletből a Mol és az új (orosz) partner is részesülne.

Beszélt a Mabofi

Tegnap a ciprusi bejegyzésű Mabofit képviselve Knopp András tartott háttérbeszélgetést az Emfesz körüli huzavona kapcsán - számol be a Magyar Nemzet.

Az elmondottak alapján a Mabofi beperelné a magyar államot, amennyiben az megfosztaná az Emfeszt a gázkereskedelmi engedélyétől, mert így biztosan elveszítené a pénzét a volt tulajdonos. Mint arról korábban a Portfolio.hu is beszámolt, az Emfesz jövőjének egyik lehetséges kimenetele szerint a gázkereskedő ellehetetlenülése esetén egy orosz-magyar vegyesvállalat venné át a társaság ügyfeleit.

Az Emfeszt korábban tulajdonló Mabofi és a hazai gázkereskedő között jelenleg is számos peres eljárás van folyamatban, és a Mabofi most egy újabb feljelentéskiegészítést tett, mert a cég tudomása szerint 2008 májusától, mintegy 60 millió dollár vándorolt el a hazai gázkereskedőtől a jelenlegi tulajdonosi körhöz tartozó off-shore hátterű cégekhez.

Knopp András beszélt arról is, hogy ha a Mabofi visszaszerezné az Emfeszt, akkor képes lenne gázzal ellátni. A közéleti napilap értesülési szerint ennek lehet valóság alapja, mert információk szerint mát körvonalazódik egy Mabofi-Gazprom megállapodás, aminek értelmében ha az Emfesz visszakerül az eredeti tulajdonos Mabofihoz, akkor a Gazprom 51 százalékot szerezne a hazai gázkereskedőben.

A Mol is felmerült az Emfesz lehetséges utódai között

A Népszabadság írása szerint a Belize-ben bejegyzett offshore hátterű cég, a Normestone Trading Ltd. meg szeretné vásárolni a Mol Energiakereskedő Zrt. 50 százalékát. A napilap megjegyzi, hogy erre eddig nem irányult különösebb figyelem, a társaság a tőzsdén sem tett bejelentést az esetleges tranzakcióval kapcsolatban, és a napilap megkeresésére csak annyit közöltek a Molnál, hogy az ügylet várható december közepi elbírálásáig nem is kívánják azt kommentálni. A Normestone mögött többen oroszokat sejtenek.

A Mol Energiakereskedő Zrt. profilját tekintve gázkereskedelemmel foglalkozik, és a 2007-es megalakításakor azt kommunikálták az olajtársaságnál, hogy a elsődlegesen a Mol-csoport belső gázkereskedelmét bonyolítja majd, de időközben megjelent a szabadpiacon is.

A mostani "partnerbevonásra" egyelőre nincs hivatalos indoklás, írja a napilap, de az ügyletet többen az Emfesz-hez kapcsolják. Mint ismeretes az Emfesznek jelenleg nincs hossz távú gázellátási szerződése, és főként a prompt piacon, az E.ON-tól vásárol. A piaci szereplők azonban nem tartják kizártnak, hogy a Mol Energiakereskedő Zrt., mint lehetséges beszállító jelenne meg az Emfesz életében, és így a vélhetően politika támogatottsággal is bíró felállás által továbbra is biztosított lenne, hogy az Emfesz valamilyen módon továbbra is olcsóbban juthasson gázhoz - amiből már a Mol és az új (feltételezhetően orosz) partner is részesülne.