Az AXA szerint semmit nem ér az etikai kódex

2009.12.01. 17:00

A PSZÁF által negyedévente közzétett, panaszkezelésről szóló tájékoztatóból kiderül, hogy 2008 második és 2009 első félévében a pénz és tőkepiaci szereplőkkel szemben a Felügyelethez beérkezett 5620 panasz 75 százalékát a bankok és pénzügyi vállalkozásokkal szemben nyújtották be, a beadványok 62 százaléka pedig a pénzügyi szolgáltatók hitelezési gyakorlatával kapcsolatban felmerülő problémára vonatkozott.

Ezekből az adatokból is látszik, hogy pénzügyi fogyasztóvédelemre nagy szükség van, ezért az AXA egyetért a szabályozás szükségességével - hangsúlyozták a banki kódexet egyetlen jelentős piaci szereplőként alá nem író pénzintézet vezetői. Szekeres Tibor vezérigazgató szerint azonban a PM és a PSZÁF által létrehozott magatartási kódex nem felel meg a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló törvény magatartási kódexekre vonatkozó kritériumainak, mivel nem a piaci önszabályozás keretében hozták létre, és a rendelkezések nagy része olyan kötelezettségvállalást tartalmaz, amelyre a törvény hatálya nem terjed ki. A törvény alapján kétségbe vonható, hogy a PSZÁF jogosult-e a magatartási kódexben foglalt rendelkezések betartásának ellenőrzésére, illetve be nem tartásának szankcionálására.

Az Európai Unióban a szakmai önszabályozás legfontosabb kritériumainak (a közérdek védelme, az átláthatóság követelménye, a képviselet elve, a hitelesség és a hatékony monitoring) a Bankszövetség etikai kódexe sem felel meg, mert kötelezettségvállalásai a jogszabályi rendelkezések megismétlésén túl többletkötelezettséget nem írnak elő.

A fogyasztói jogok hatékony érvényesítése érdekében Szekeres Tibor egy nemzetközileg elfogadott és fogyasztói oldalról is támogatott pénzügyi önszabályozási mechanizmus létrehozását javasolja. Ehhez szerinte  világosan és egyértelműen meg kell határozni az önszabályozó mechanizmus célját, feladatát és alapelveit. Döntést kell hozni az önszabályozással lefedett területek köréről és a vitarendezési eljárások jellegéről. Ezt követően létre kell hozni az önszabályozás szervezetét, és megoldást kell találni a mechanizmus finanszírozására.