Négy forinton bukhat százmilliót az állam

2009.12.01. 14:09
Négy forinton úszhat el vagy lehet ennyi pénz miatt sokkal drágább a 86-os út Zala megyei szakaszának felújítása - közölte az állami sztrádaberuházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. kedden. A munkára legjobb árat adó kivitelező ajánlatában ugyanis két különböző helyen ekkora különbséggel szerepelt a bruttó 4,3 milliárd forintos végösszeg. Emiatt akár érvényteleníthetik is a pályázatot, ám a NIF szerint nagy hiba lenne, ha a közbeszerzési szabályokat ennyire formálisan alkalmaznák.

„Betelt a pohár, nem fogunk egy ilyen hiba miatt egy drágább ajánlatot győztesnek kihirdetni. Ha késedelmet szenved az Európai Uniós támogatás, akkor talán a döntéshozók is ráébrednek, hogy mit eredményezhet a jelenlegi szabályozás” – közölte a pályázati anyag vélt hibája kapcsán Reményik Kálmán, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A részben az osztrák autópályadíj elkerülése miatt komoly tranzitforgalmat elvezető, az ország egyik legforgalmasabbjának számító 86-os főút 37 kilométeres szakasza vezet Zala megyében. Az uniós forrásból finanszírozott infrastruktúrafejlesztési projekt ennek a teljes útszakasznak a megújítását és 11,5 tonnás tengelyterhelésre való megerősítését tenné lehetővé. Az utat újraburkolnák, több helyen szélesítenék, a hidakat felújítanák, a projektben szerepel emellett a csomópontok átépítése is.

A kivitekezésre kiírt tenderre legkedvezőbb árat beadó pályázó ajánlatában szerepelt a négyforintos hiba. A pályamunkát azonban a NIF - tájékoztatása szerint tudatosan felvállalva, hogy később egy közbeszerzési böntőbizottsági határozat felülírhatja a döntésüket - nem zárta ki az eljárásból az összeadási hiba miatt.

Áprilisra lesz új M43-as

November 30-ig kellett volna befejezni a Szegedet északról elkerülő, Makón keresztül a nagylaki román határátkelőhöz vezető út 5-ös és 47-es utak közötti szakaszát. A Swietelsky vezette kivitelezői konzorcium kérte a szerződés határidejét június 30-ra módosítani. A NIF végül részben helyt adott a kérésnek: az utat március 31-ig kell elkészíteni, különben akár fel is bonthatják a kivietelő szerződését. .

A NIF azzal magyarázta a döntést, hogy a legjobb ajánlatot tevő pályázó úgynevezett felolvasólapján és a részletes ajánlat 821. oldalán található levezetés végösszege között egy kerekítési hiba miatt 4 forint különbség mutatkozott. Az ajánlatkérő NIF Zrt. hiánypótlás keretében kérte a pályázót az ellentmondás feloldására, amit az meg is tett. Ezt az eljárást azonban megkifogásolta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál a második legjobb ajánlatot tevő cég.

„Képtelenség, hogy egy ilyen hiba miatt egy sokkal drágább ajánlat kerüljön ki győztesen a versenyből. Négy forintot ma Magyarországon készpénzben ki sem lehet fizetni” – mondta Reményik Kálmán a KDB-beadvány kapcsán. A vezérigazgató ezért azt javasolja, hogy a szerződéskötést egyelőre halasszák el, várják meg a KDB határozatát.

„Bízunk abban, hogy a KDB, a közbeszerzési jog legfőbb alkalmazójaként fel tudja oldani ezt az ellentmondást, és nem kényszerül az ország százmilliós többlet kiadásra. Amennyiben a KDB ellenkezőleg dönt, akkor el vagyunk szánva arra, hogy élve a jog adta lehetőséggel eredménytelennek nyilvánítjuk a pályázatot, és újra pályáztatunk – mondta Reményik Kálmán.

Az újrapályáztatással elkerülhető, hogy a második legkedvezőbb, ám a nyertesnél százmillióval drágább ajánlat nyerjen. Ebben az esetben viszont legalább hat-nyolc hónap időveszteség vár az út mentén élőkre.