Az IMF nem lát esélyt a költségvetési politika megváltoztatására

2009.12.02. 23:58 Módosítva: 2009.12.02. 23:58
Szokatlanul nyíltan dicsérte a Bajnai-kormány gazdaságpolitikáját Dominique Strauss-Kahn. Az IMF vezérigazgatója szerint akárki is kerül jövőre kormányra, nem térhet le a most kijelölt útról. Amúgy szerinte a Fidesz nem is akarna letérni, az ellenzékkel folytatott személyes tárgyalásain legalábbis úgy látta, a felszíni retorika mögött egyetértés van a magyar pártok közt.

A hétfőn elfogadott költségvetés hosszú időre megmentette az országot, jelentette ki Bajnai Gordonnal folytatott washingtoni megbeszélése után Dominique Strauss-Kahn, az IMF francia vezérigazgatója. "Sok példánk van, de nem mind olyan jó, mint Magyarország" - mondta arra utalva, hogy értékelése szerint a Bajnai-kormány megtette a szükséges lépéseket a válság leküzdésére.

Strauss-Kahn nem lát alternatívát a válságkezelésben. Arra az újságírói kérdésre, hogy tart-e a kormányváltás utáni irányváltástól, azt felelte, erre nincs lehetőség. Egyébként pedig tavaly decemberi magyarországi látogatásán az összes parlamenti párt képviselőjével találkozott, és az volt a benyomása, hogy a "politikai retorikától eltekintve valójában egyetértés van a kérdésben". Kérdésünkre, hogy ezek szerint az IMF az ellenzékkel is kapcsolatban van, igennel válaszolt, bár ő maga tavaly december óta személyesen nem tárgyalt a Fidesz politikusaival.

A jövő évi hiánycéllal kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az IMF tárgyalódelegációja a 3,8 százalékos hiányra bólintott rá. "3,7 százalék kevés, 3,9 százalék sok lenne" - mondta.

Az elmúlt hetekben a Fidesz részéről hangzott el, hogy félelmeik szerint a kormány túltervezte a jövő évi bevételeket és alultervezte a kiadásokat, ezért akár hét százalékra is ugorhat a hiány. Mivel ezt az IMF egyértelműen elfogadhatatlannak tartaná, ezért is hangoztatják, hogy nem lehet letérni a kormány által most kijelölt pályáról. Erre az is ráerősít, hogy a Bajnai-kormány két egymás utáni negyedévben sem hívta le az esedékes IMF-hitelkeretet, ezzel eddig több mint másfél milliárd eurónyi készenléti hitelt hagyományozott a következő kormányra.

Bajnai Gordon a sajtótájékoztatón köszönetet mondott azért, hogy tavaly novemberben az IMF az EU-val közösen Magyarország segítségére sietett. Ő is megerősítette, hogy a most meghozott és a Strauss-Kahn által is dicsért lépéseknek akkor van értelmük, ha hosszú távon is fenntartják ezt a politikát. Strauss-Kahn megfogalmazása szerint ezzel a jövő generációk biztonságát is garantálhatja az ország.

Az IMF delegációja november 4-16. között tárgyalta Magyarországon az esedékes negyedéves jelentés első verzióját. Ebben szintén pozitívan értékelik a magyarországi fejleményeket, egyedüli a most elfogadott cselekvési tervek jövőbeni végrehajtásával kapcsolatban fogalmaztak meg figyelmeztetést.