Kopits és Járai új filozófiát sürget

2009.12.02. 20:49
Magyarországnak a maastrichti kritériumoknál is szigorúbb követelményeknek kellene megfelelnie a gazdaság talpraállításához, helyre kell állítani a hitelességet, és átláthatóvá kell tenni a költségvetési politikát - egyebek mellett erről beszélt Kopits György és Járai Zsigmond a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke a Magyar Fiatalok Európáért Egyesület szervezte rendezvényen azt hangsúlyozta, hogy szabályalapú makrofiskális, makromonetáris keretrendszerre van szükség, ami ugyan létrejött, de még csak "bejáratás" fázisában van. Hozzátette azonban: az átláthatóság megteremtése hosszabb folyamat, ehhez kulturális váltásra is szükség van.

A költségvetési tanács működését firtató kérdésre azt mondta: teljes konszenzusban dolgoznak.

A bizalomvesztés költsége felől érdeklődőknek pedig azt válaszolta, hogy ezt jól mutatja Magyarországnak a környező országokénál magasabb kockázati felára, ami akár plusz 300 milliárd forintot is jelenthet a kamatkiadásokban.

Kapkodás, vízió helyett

Járai Zsigmond szerint pedig az ország kétszer annyit fordít a kamatkiadásokra, mint tenné ezt a régió más országa, hasonló adóssággal. Hozzátette: az egy főre jutó GDP 25 százalékkal alacsonyabb, mint lenne, ha az elmúlt években ésszerűbb gazdaságpolitikát folytatott volna a kormány.

A volt jegybankelnök hangsúlyozta: a GDP 6-7 százalékával megegyező összeget lehetne megtakarítani Magyarországon a bürokrácia, a jóléti kiadások és az állam gazdasági költésének felülvizsgálatával, ésszerűsítésével.

Fontos a költségvetési deficit csökkentése, de kizárólagosan nem jelent megoldást, ez csak a minimumfeltétel - tette hozzá. A bürokrácia magas szintje és az ehhez kapcsolódó intézményi válság mellett kritikával illette a "kormányzati kapkodást", azt, hogy a kormánynak véleménye szerint nincs víziója arról: milyen külpolitikai-gazdasági szerepet töltsön be Magyarország az EU-ban.

Szolgáltató állam kell

Az egész költségvetés felfogása beragadt a maastrichti kritériumok teljesítésébe - mondta, hangsúlyozva, hogy teljesen más filozófiát tartana megfelelőnek. Hiányolta a költségvetésből az intézményi rendszer átalakítását, és úgy vélte bürokratikus állam helyett szolgáltató államra lenne szükség. Megjegyezte, hogy személy szerint az elektronikus kormányzás híve.

Az intézményrendszer átalakítását illetően úgy fogalmazott: egy kávézásnyi idő alatt akár 100 felesleges állami intézmény összegyűjthető.

Hangsúlyozta: a válságot kellene felhasználni a szükséges átalakítások végrehajtására. "Sajnos az IMF gyors közbeavatkozása elmosta a válságot" - utalt arra, hogy a társadalom nem követeli a reformokat, és a politikusok sem látják, mekkora válságban van Magyarország, ezért halogatják a szükséges döntéseket.