Volt már gyanús üzlete a sciennetes ügyvezetőnek

2009.12.03. 13:02 Módosítva: 2009.12.03. 15:28
Adócsalás gyanújával nyomoz a VPOP a ScienNet nevű törzsvásárlói rendszer mögött álló cégeknél. A rendszert működtető kft. ügyvezetője, L. Zsolt már előzetes letartóztatásban van, a VPOP lefoglalta a cég szerverét és bankszámláit is, összesen 1,6 milliárd forintot. Közben azt is vizsgálja, hogy nem követtek-e el csalást, sikkasztást, vagy piramisjáték-szervezést. Eközben több fórumon is az a szóbeszéd kering, hogy a cégnek köze van a Szcientológia Egyházhoz, amit azonban a szervezet cáfol, és még senkinek sem sikerült bizonyítania.

"A Sciennet a szcientológiai egyház pénzmosodája, az egyházból kiugrott ex-tagok honlapján első helyen írják, mint szcientológus fedőszervezetet: http://www.freewebs.com/anonymoushun/linkek.htm." – írja az egyik kommentelő a sciennetes.blogter.hu oldalon.

Több fórumon is téma, hogy vajon a ScienNet-nek van-e köze a Szcientológia Egyházhoz. A rendszer tagjai szerint a név a science és a network szavakból jött létre, egyáltalán semmi köze semmilyen egyházhoz. A kommentelők azonban a névben fellelhető hasonlóságon kívül még arra alapozzák feltevésüket, hogy állítólag a cég első öt emberéből az egyik egy olyan nő, aki a törzsvásárlói rendszerben szerzett hatalmas jövedelmét a Szcientológiai Egyház számlájára utalja.

Továbbá a ScienNet oladalán a következő idézet található „Minden pillanatban újjászülethetünk. Minden pillanat lehet egy új kezdet. Csak döntés kérdése. A mi döntésünké. (Clearwater)."

Szcientológusok vagy nem szcientológusok

Ismert Clearwater nevű ember a google és az angol nyelvű Wikipedia szerint csak egy van, aki pool bajnok volt, és '48-ban meghalt. Ez az idézet nem tőle származik. Amerikában azonban több államban található Clearwater nevű kisváros. Az egyik Floridában, ami egyben a Szcientológia Egyház nemzetközi spirituális és üzleti központja is, és amelynek a neve már fogalommá vált.

Ha önnek biztos információi vannak arról, hogy a ScienNetnek köze van a Szcientológia Egyházhoz, vagy tudja, hogy honnan származik a fenti idézet, akkor írjon nekünk! (Cikkünk megjelenése után egy kedves olvasónk rábukkant az idézetre egy drogleszoktató füzetecskében, és aki mondja, Chief Clearwater, aki azonban nem Eddy "The Chief" Clearwater, a zenész)

Sikkasztás és csalás gyémántokkal

A gyanús körülmények mellett  itt van még az előzetes letartóztatásba helyezett ügyvezető, L. Zsolt nem kevésbé gyanús személye is, aki a kétezres évek elején a gyémánbizniszben utazó Atlantis-Contor Kft. kereskedelmi igazgatója volt. A cég piramisjáték elven gyémántot kínált befektetési célra, és azt ígérte, hogy évi több mint húsz százalékos hozammal vásárolja vissza őket, írta a Magyar Narancs már 2003-ban. Az Atlantis-Contor Kft. utódja lett a DT Diamond Zrt, amelyet 2004-ben jelenttet fel a PSZÁF a BRFK-nál jogosulatlan pénzügyi tevékenység folytatásáért. A rendszer összeomlásakor kiderült, hogy a gyémántok az eladási értéknek csak a 20-30 százalékát érik, de a cég azt sem tudta visszafizetni. A 2004 óta húzódó ügyben szeptemben végén emeltek vádat. Az ügynek két vádlottja van. T. János, a DT Diamond vezérigazgatója, akit csalással gyanúsítanak, és akinek 2002-ben egymillió forintért adták el az eredetileg 1990-ben pulóverek készítésére alapított Atlantis-Contor Kft.-t, (akkor még B-M-C Manifest Kft volt a neve) valamint K. Tamás, akit sikkasztással gyanúsítanak, és 2005 óta volt a DT Diamond ügyvezetője. L. Zsolt, aki az Atlantis-Contor Kft. kereskedelmi igazgatója volt, korábban azt állította, hogy a DT-nél már csak külső tanácsadó volt.

Sokoldalú üzletember, jövőorientált tanácsadás

L. Zsolt azonban nem csak gyémánt-bizniszben utazott, hanem a ‘98-ban alapított és 2007-ben megszűnt Jövőorientált Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság kültagja is volt. 2003-ban Adamasz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. néven alapított céget, amely az ő, és Leinemann Lajos tulajdonában van, és a kommunikációs eszközök javításától kezdve az utazásszervezésen és a személygépjármű kölcsönzésen át az ingatlan tevékenységig szinte mindennel foglakozik. A cégnek 2006-ban 14 millió, 2007-ben 8 millió netto árbevétele volt. 2007-ben emellett a mérleg szerinti eredménye hétszázezer forintra rúgott. 2008-ban nem tettek közzé pénzügyi adatokat.

L. Zsolt idén januárban is alapított egy céget StarSight Ingatlanbefektetési Egyszemélyes Kft. néven, amelynek a főtevékenysége saját tulajdonú ingatlan adásvétele, és a tulajdonosa a seychelle-szigeteki Victoria városban bejegyzett StarSight Investments Ltd. A kézbesítési megbízott itt is Dr. Pálfy István, akárcsak a ScienNet-rendszert működtető Headmin Marketing és Adminisztrációs Kft. tulajdonosánál, a Cipruson bejegyzett ScienNet Holding Ltd.-nél.

A nyomozók nem beszélnek

“Jelenleg is a lefoglalt adathordozókon tárolt információk elemzését végzi a VPOP, a gyanú továbbra is adócsalás, illetve azt is vizsgáljuk, hogy egyéb bűncselekmény – csalás, sikkasztás, piramisjáték – megvalósult-e, az ügynek pedig továbbra is egy gyanúsítottja van" – mondta lapunknak Sipos Jenő, a VPOP szóvivője. Újabb fejlemények egyelőre nincsenek.

Engedély nélküli betétgyűjtés gyanújával indított eljárást hónapokkal ezelőtt a PSZÁF a 2006 óta működő ScienNet-Rendszer elnevezésű törzsvásárlói rendszer ellen. A vizsgálat azzal zárult, hogy a ScienNet-Rendszer működtetése nem minősül betétgyűjtésnek, vagy más pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek. A felügyelet azonban az eljárásban feltárt kockázatok miatt vizsgálatot sürgetett más hatóságoknál. Így rendelt el nyomozást november 20-án a cégnél a VPOP nagymértékű adóhiányt okozó adócsalás gyanúja miatt. Az előzetes adószakértői vélemény adatai alapján a cég összesen közel 960 millió forint adót nem fizetett be 2008-ban. A 2009-es évet még vizsgálják.

Adócsalás, sikkasztás, piramisjáték

A 2006 óta törzsvásárlói rendszert működtető Headmin Marketing és Adminisztrációs Kft. (korábban ScienNet Marketing és Adminisztrációs Kft.) ügyvezetőjét, L. Zsoltot november 27-én helyezték előzetes letartóztatásba. Elfogásával egy időben az ország egész területére kiterjedő akciót hajtottak végre a vámosok. Lefoglalták a cég szerverét, illetve a számláit, összes 1,6 milliárd forintot. A hatóság azt is vizsgálja, hogy más bűncselekmény, csalás, sikkasztás, illetve piramisjáték-szervezés megállapítható-e.

A hatóságok szerint lehet, hogy a lefoglalt 1,6 milliárd forint teljesen fedi majd a véglegesen megállapított hiányt. Ha azonban marad ebből az összegből, és nem merül fel piramisjáték szervezése, sikkasztás vagy csalás ezzel a pénzzel összefüggésben, akkor az a cégnek visszajár. Viszont ha megállapítják a bűncselekményeket, akkor a megtévesztett emberek kártérítésként valamennyi pénzt vissza is kaphatnak. Erről azonban még korai beszélni, 400 ezer ember viszonyát kell rendezni, mondta Fröchlich Zsolt, a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokságának parancsnokhelyettese egy november 30-i sajtótájékoztatón. Azoknál az APEH fog vizsgálódni, akik a törzsvásárlói rendszerből komoly jövedelemre tettek szert, de ezt nem tüntették föl adóbevallásukban.

Kamu cégjegyzés

A Headmin Marketing és Adminisztrációs Kft. tulajdonosa a Cipruson bejegyzett ScienNet Holding Ltd., amely szerződés keretében biztosítja az Egyesült Államokban, Washington D.C.-ben postafiók székhellyel bejegyzett ScienNet International LLC-nek a ScienNet-Rendszer magyarországi működtetésének lehetőségét. A ScienNet-Rendszerben regisztrált törzsvásárlók, akik több mint négyszázezerne vannak, és a több ezer termékpartner a ScienNet International LLC-vel állnak szerződéses jogviszonyban. A Headmin Marketing és Adminisztrációs Kft. nettó árbevétele 2007-ben egymillió forint volt, adózás előtti és mérlegszerinti eredménye pedig mínusz kétmillió. 2008-ban nem közölt a cég pénzügyi adatokat, és idén sem tett közzé még semmilyen pénzügyi beszámolót.

Az Egyesült Államokban bejegyzett ScienNet International LLC Washingtonban a 15. utcában található épület 401-es irodájában székel, tudta meg még tavaly tavasszal a Magyar Hírlap, ahova egyébként több, azóta megszűnt magyar céget is bejegyeztek. A lap anno azt is kiderítette, hogy a 401-es számú helyiségben a Federal Research keleti parti központi irodája található, akik azonban soha nem hallottak a ScienNet International LLC-ről. Az irodát üzemeltető cég központi ügyfélszolgálatán elmondták, hogy a ScienNet Internationalt valóban bejegyzték a 401-es helyiségbe, de csak egy máltai telefonszámot adtak meg hozzá, írta 2008 márciusában a Magyar Hírlap. A cég tehát csak Magyarországon működött, annak ellenére, hogy azt állították, hogy amerikai licence ez a fajta törzsvásárlói rendszer, nálunk tesztelik először, aztán majd nemzetközivé növelik a hálózatot.

Hogy működik a rendszer

A rendszer leegyszerűsítve úgy néz ki, hogy a belépett tagok, akik ingyenesen regisztrálnak, a vásárlásaik után pénzt kapnak vissza, ha a ScienNettel leszerződött termékpartnereknél intézik ezt. Mondjuk vesz valaki egy 150 ezer forintos terméket, kifizeti a teljes árat, de viszakap belőle tíz százalékot, mert mondjuk a termékpartner 10 százalékos árengedményben állapodott meg a Sciennet Internationallel. A vásárlás után a termékpartner átutalja az összeg tíz százalékát a ScienNetnek, amiből maga a vásárló visszakap 1 százalékot a jutalékszámlájára, 0,5 százalékot kap az, aki az adott vásárlót behozta a rendszerbe, illetve még kap fél-fél százalékot az alatta lévő két ember. 1 százalék a ScienNet jutaléka, a maradék 6,5 százalékot pedig a vásárló árkedvezmény számlájára utalják, amin tízezer forintonként keletkezik egy jog, amivel nagyobb pénzeket lehet megszerezni: lehetőség van egy jövőbeni vásárlási szándékot foglalóval megerősíteni. (A nehezen értelmezhető rendszerről itt olvahat bővebben.)

Forrás: Sciennetclub.hu
Forrás: Sciennetclub.hu

Még a Volksbank is támogatja

Ezekkel kapcsolatban azonban PSZÁF felhívja a figyelmet arra, hogy "bármilyen céllal (vásárlás, jogszerzés) történő vásárlási utalvány foglalózás során befizetett (átutalt) összeg nem igényelhető vissza, azt csak a teljes vételárra, többszörösen kiegészítve levásárolni lehet." A PSZÁF közleménye szerint a törzsvásárlói jutalék- és karrierrendszerben különösen hangsúlyos az új törzsvásárlók beléptetése és az általuk történő azonnali utalvány foglalózása. A törzsvásárlói csoportnak a kereskedők által nyújtott - jellemzően néhány százalékos - kedvezményt a cég egy igen bonyolult szisztéma szerint osztja újra, ahol az keveredik a tagok készpénzes befizetéseivel.

A céget a Volksbank is támogatja, díjmentesen nyithattak számlát nála a törzsvásárlók. A két cég közös bankszámla-és bankkártya csomagját hirdető oldalak már csak tárolt változatban láthatóak, ezt leszámítva. A törzsvásárlói rendszerbe november 25-e óta nem lehet regisztrálni.