Számlához kötnék a kgfb-kárkifizetést

2009.12.04. 07:36

A parlament előtt fekvő pénzügyi salátatörvény áfás számla bemutatásához kötné a kötelező felelősségbiztosításból járó kárrendezési díj teljes összegének kifizetését - írja a Napi Gazdaság.

A pénzügyi törvénycsomag eredetileg nem is foglalkozik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb), ám a kormány - a házszabállyal szembe menve - módosító javaslatként a pénzügyi salátatörvényben megnyitotta a közúti közlekedésről szóló törvény módosítását - írja a lap pénteki számában.

A javaslatban a költségvetési bizottság - a kormány megbízásából - arra tesz javaslatot, hogy több ponton szigorítsák a kgfb kárkifizetését. E szerint a gépjármű helyreállításához szükséges költségek áfával növelt összegét a károsultnak csak akkor fizethetné ki a biztosító, ha a károsult által bemutatott számla tartalmazza a gépjármű javításához, helyreállításához szükséges szolgáltatásokat, anyagköltségét és munkadíját, valamint a fizetendő áfa összegét.

Ellenkező esetben csak nettó összeget vagy az értékcsökkenés összegét fizetheti ki a biztosító. A károsultnak tehát elemi érdeke lesz a jövőben, hogy a kocsit szakszervizben javítsák meg - olvasható a javaslat indoklásában. Valójában ezzel a javaslattal az állam a biztosítók szerződött szervizeihez tereli a forgalmat - írja a Napi Gazdaság.