A Raiffeisen lett a bankháborúsok célpontja

2009.12.07. 15:22 Módosítva: 2009.12.08. 12:09
Idén júliusban hirdetett bankháborút az épületbontásairól ismertté vált VÉSZ. A vállalkozói szervezet elnöke, Éliás Ádám hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be: a Raiffeisen bankot találták a hónapokig tartó vizsgálatok során az ügyfeleik érdekét leginkább semmibe vevő pénzintézetnek. Azt ígérik, folyamatos akciókat indítanak a bank ellen.

Júliusban jelentette be a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) elnöke, Éliás Ádám, hogy bankháborút indítanak: feketelistát állítanak össze a lakosságra legveszélyesebb pénzintézetekről, és a lista egyik, általuk legrosszabbnak minősített tagja ellen totális támadást indítanak. A szervezet szeptember elején közzétette a listát, és azt ígérte, az azon szereplő bankokat a következő hónapban folyamatosan figyelni fogja, mielőtt megnevezi azt, amelyik "a legsikeresebb a rablásban", és "azt megsemmisíti".

Éliás Ádám hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be: mostanra négy bank maradt a listán, ezek közül a Raiffeisent választották majdani támadásaik célpontjának. A szervezet közleményében az szerepel, hogy a Raiffeisent egyebek mellett gőgös, arrogáns, mindenféle párbeszédre képtelen ügykezelés jellemzi, hibájául rója fel az ügyfelek félrevezetését. A szervezet szerint a Raiffeisen nagyon sok családot lakoltatott ki, árvereztette el egyetlen otthonát.

Arról, hogyan tudnának súlyos csapást mérni egy bankra, Éliás Ádám korábban, az Indexnek adott interjúban azt mondta: "ha egy bank gátlástalan, jogtipró eszközökkel él, akkor ugyanúgy fellépünk ellene (...) ötszörös blokád alá tudunk helyezni egy bankot, és ha oda bemenne kétezer csákányos ember, csak érdeklődni, hogy mi a helyzet, akkor a háborút már más pozícióból vívjuk".

A szervezet mostani sajtóközleménye szerint társadalmi összefogással meg lehet semmisíteni a bankot, "örök figyelmeztetésül a nemzetközi pénzhatalomnak: mit lehet és mit nem lehet csinálni Magyarországon". Arról, hogy az akció meddig tart, azt írták: lehet, hogy két hét alatt, lehet, hogy két hónap alatt, legkésőbb egy év leforgása alatt elintézik a magyarországi Raiffeisent, azt ígérve: "állandósuló akciókkal fogjuk lebénítani a működését".

A Raiffeisen a VÉSZ-közleményre reagálva közölte: kiemelten fontosnak tartja, hogy ügyfelei pénzügyi- és élethelyzetének leginkább megfelelő megoldást kínáljon, ha hitelük törlesztése átmenetileg nehézséget okoz számukra. A Raiffeisen a nehéz helyzetbe került ügyfeleinek kínált megoldások között említette a késedelmes jelzáloghitelek kiváltására létrehozott, jogszabályon alapuló áthidaló kölcsönt, ennek alternatívájaként saját konstrukcióit, az újrakezdés és újrakezdés plusz hiteleket, valamint a Pénzügyminisztériummal aláírt, devizahiteleseket segítő megállapodásba foglalt lehetőségeket.

A közlemény szerint a "Raiffeisen Bank közel 600 000 ügyfelével és 22 éves magyarországi múltjával az egyik legjelentősebb hazai kereskedelmi bank, amely a több mint 120 éves és 17 országban jelenlévő osztrák Raiffeisen bankcsoport tagja. Gazdasági súlyából fakadó felelősségének tudatában mindent megtesz azon ügyfelei helyzetének könnyítéséért, akiknek önhibájukon kívül, a gazdasági válság nyomán nehézséget okoz hitelük törlesztése". A bank leszögezte: e folyamat során  a jogszabályok maradéktalan betartása mellett jár el, valamint a banki magatartási kódex első aláíróinak egyikeként felkészülten várja annak közeli hatályba lépését.