Januárban drágább lesz a lakossági gáz

2009.12.07. 13:30 Módosítva: 2009.12.07. 13:30
Várhatóan emelkedés lesz a lakossági gázárak esetében, annak mértékét már csak az elkövetkező napok dollárforint mozgása módosíthatja. A Magyar Energia Hivatal bejelentése alapján közölt (mai napon érvényes árfolyamon) adatok szerint a lakossági végfogyasztói gázárak (20 m3/óra alatt fogyasztók esetében) átlagosan 5,6 százalékkal növekednek. A többi fogyasztói csoportban csökkenés lesz.

Várhatóan a mai napon kerül nyilvánosságra a gázszolgáltatók rendszeres, négyévenként lefolytatott költség-felülvizsgálatának eredménye. Az előzetes hírek szerint az elmúlt években jellemzően veszteséges gázelosztó társaságok most némi pluszpénzt kaphatnak, vagyis a felülvizsgálat eredményeként az eddigieknél több költség kerül elszámolásra.

A jelenlegi rendszer értelmében négyévente kerül sor az általános, tüzetes és átfogó költség-felülvizsgálatra, az átviteli, elosztói hálózatokra, tárolókra, a nagykereskedelmi és egyetemes szolgáltatói árrésre majd az ezt követő években az infláció mértékével korrigálják a díjszabásokat.

A gáz beszerzésének ára is a növekedés irányába mutat, és ennek mértékét december 15-ig csak a forint-dollár árfolyam befolyásolhatja a Hivatal álláspontját, de jelen pillanatban úgy néz ki, hogy 3,9 százalékos átlagnövekedés lesz tapasztalható a hazai gázpiacon.

A lakossági szegmensben 5,6 százalékos átlagos emelkedés lesz, míg a 20-100 köbméter között fogyasztóknál 3,6 százalékos csökkenés lesz (jellemzően közintézmények, társasházak), továbbá a 100-500 köbméter közötti fogyasztóknál 2,5 százalékos csökkenés, az 500 köbméternél többet fogyasztók esetében pedig 1,3 százalékos mérséklődés lesz.

A lakossági szegmensben 4,3 százalék köthető a termékárhoz, míg a maradék egyéb változásokhoz köthető (részint az említett költség-felülvizsgálat, a megszűnő a keresztfinanszírozások, és egyéb változó tételekből tevődött össze.