Szolgáltatónként eltér a januári áramárváltozás

2009.12.07. 15:54
Az E.ON várhatóan átlagosan 3 százalékkal csökkenti a lakossági áram végfelhasználói árát, de csökken a kisfogyasztói és a közintézményi tarifa is januártól. A Démász ugyanakkor változatlanul tartja az árakat - mondta el Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal elnöke hétfőn Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Az RWE-csoporthoz tartozó Elmű és Émász még nem adott be árváltoztatási kérelmet. Ha ezek a cégek nem is kérnek ilyet, akkor náluk 2 százalékkal nő az áram ára a rendszerhasználati díjak emelkedése miatt.

Matos Zoltán hangsúlyozta, hogy az áramnak, mint terméknek az árát jelenleg már piaci alapon határozzák meg a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közüzemeket ellátó egyetemes szolgáltatói körben. A termékár alapja a lipcsei tőzsdei ár és a Magyar Villamos Művek (MVM) aukcióin kialakult ár. Ennek alapján egy kilowattóra áramnak, mint terméknek a maximált ára 15,60 forintról január elsején 15,97 forintra emelkedik.

Az infláció mértékével korrigálták a szolgáltatók árrését is, így az az eddigi kilowattóránként 1,9 forintról 1,98 forintra emelkedik. Az árba belekalkulált rendszerhasználati díjak egyébként kilowattóránként egy forintról 1,53 forintra nőnek.

Az energiahivatal elnöke megjegyezte, hogy a rendszerhasználati díjak jelentős emelkedésének két fő oka van: egyrészt a csökkenő fogyasztás miatt emelkedik az egységre jutó költség, másrészt a kötelező átvétel alá eső áram miatt rugalmatlanabb, így drágább lett a villamosenergia-rendszer működtetése.