Paks: elszállításra várnak a hat éve sérült fűtőelemek

2009.12.08. 07:18
A Paksi Atomerőműben 2003-ban baleset során megsérült fűtőelemek a környezettől izolált tokokba zárva a kettes blokk pihentető medencéjében víz alatt elhelyezve várják, hogy Oroszországba szállítsák őket. Elszállításuk megkönnyítésére a miniszterelnök módosított egy korábbi kormányhatározatot, amely a múlt héten lépett hatályba.

Az eredeti, 2006. novemberi határozat a paksi atomerőműben, 2003-ban történt baleset kapcsán született. Az akkor megsérült kazetták elszállítását és ártalmatlanítását egy orosz cég vállalta magára, amelynek részleteit egy 2006-ban aláírt államközi szerződésben szentesítették - emlékeztet a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) kommunikációs főosztálya.

Az eredeti határozat értelmében a kiégett paksi fűtőelemek Oroszországba visszaszállításáról szerződést kell kötnie a két országnak. A szerződés létrehozását követően a szerződés végleges szövegének megállapítására való felhatalmazásról határozattervezetet kell készíteni, amelyet a gazdasági és a külügyminiszter együtt terjeszt a kormány elé. Ezt a záró pontot helyezte hatályon kívül Bajnai Gordon december 3-ával.

A módosítás lényege, hogy a végleges szerződés megállapítására nem szükséges a kormány felhatalmazása. A a változtatás hátterében az áll, hogy a nemzetközi szerződést magánjogi jellegűre változtatták. Így a sérült fűtőelemek elszállítása egyszerűbben engedélyezhetővé, ezáltal gyorsabbá váljon.

A kazetták szállításáról szóló szerződést az Országos Atomenergia Hivatal, illetve az EURATOM nevű nemzetközi szakmai szervezet is megvizsgálta, és jóváhagyta.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki vezérigazgató- helyettese azt mondta: a sérült kazetták fizikai tulajdonságaikat tekintve alkalmassá tehetőek a szállításra, de még sok kérdést tisztázni kell, mielőtt megszületik a döntés a végleges sorsukról. Egy 2004-ben kötött orosz-magyar kormányközi megállapodás teszi elviekben lehetővé, hogy kiégett üzemanyagot szállítsanak Oroszországba. A normál üzem során elhasznált fűtőelemek esetében ezt nem tervezik.

A fűtőelemeket egyféle módon – kémiai feldolgozással - szokás kezelni. Erre Magyarországon nincs lehetőség, és a világban is csak korlátozottan. Ipari méretekben Franciaországban, Angliában, az Egyesült Államokban és Oroszországban képesek erre a tevékenységre.

A jelenlegi gyakorlat szerint a paksi atomerőmű négy blokkjában keletkezett fűtőelemeket öt éven át víz alatt, a pihentető medencékben tárolják. Innen kerülnek át a szintén paksi telephelyen lévő Kiégett Kazettái Átmeneti Tárolójába, amelyben az üzemeltető Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, Hegyháti József tájékoztatása szerint jelenleg 6067 darab elhasznált kazetta van.

A paksi atomerőmű üzemanyagát - csakúgy, mint az összes többi kelet-európai VVER típusú erőműét - Oroszország szállítja. A korábbiakban a Szovjetunió, később Oroszország egy magánjogi szerződés keretében újrafeldolgozásra visszafogadta a Magyarországon képződött elhasznált fűtőelemeket. A ’90-es években azonban bizonytalanná vált, hogy Oroszország átveszi-e a kiégett fűtőelemeket a régi feltételek mellett, ezért döntött a paksi atomerőmű a moduláris rendszerű, száraz tároló megépítéséről.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. adatai szerint 1989. és 1998. között 2331 darab kiégett fűtőelemet szállítottak Magyarországról Szovjetunióba, majd Oroszországba, újrafeldolgozásra.