Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

A MÁV elfelejtett időben igényelni 20 milliárd forintot

2009.12.10. 12:21 Módosítva: 2009.12.10. 12:33
Az éves költségvetési hiányterv meglesz a Pénzügyminisztérium szerint. A MÁV valamiért nem igényelte időben a neki járó havi durván húszmilliárdot. De hogy emiatt decemberben kéthavi részlethez jut-e, az egyelőre nem világos.

Tartható az idei hiánycél, a bevételek és a kiadások is az eddigi előrejelzésnek megfelelően fognak alakulni, a kormány takarékossági és adóintézkedései éreztetik hatásukat, egy ideje a havi egyenlegek jobban alakulnak 2008 hasonló időszakához képest – ezeket említette Katona Tamás államtitkár a Pénzügyminisztérium normál havi államháztartási sajtótájékoztatóján. Az eseményen a novemberi, a korábbi évek novemberi adatánál kisebb, 76 milliárdos havi hiányt bontották ki, és az idei teljes évre vonatkozó prognózist is közzétették.

Pontosabban helyben hagyták az egy hónappal korábban közölt egyenlegtervet, egyetlen fillért sem változtattak a költségvetési sorokon. Vagyis decemberben 132 milliárdos többlet kell az éves, 992 milliárd forintos hiányterv teljesítéséhez. Két éve 48, tavaly ilyenkor 68 milliárdos volt a havi szufficit. Nagy erőfeszítés kell az eléggé szép decemberi szaldóhoz.

Azt is közölték, hogy ugyan az adóbevételek összességében az eddigi elképzelések szerint folyhatnak be, de a belső összetételük másképp alakulhat. Katona tájékoztatása szerint nem zárható ki, hogy a fogyasztáshoz kapcsolódó adókból (ilyen az áfa, jövedéki adó és a regisztrációs adó – a szerk.) több bevételre tehet szert az állam, mint eddig gondolták, ám a társasági adó pedig el is maradhat a jelenlegi 418 milliárdos prognózistól. Utóbbi kapcsán nem árt felidézni: pár napja a háromezer legnagyobb adóteljesítményű céget arra kérte az APEH, saccolják meg, mennyi társasági és különadót fognak befizetni decemberben – vagyis több információ birtokában van most a PM, mint egy hónapja.

A novemberi részletes számok közül egyen megakadhat a szemünk. A helyközi személyszállítási közszolgáltatások és a vasúti pályahálózat működtetésének költségtérítésére – magyarán döntő részben a MÁV, kisebb részben pedig a Volán támogatására – havonta 20-25 milliárd forint megy el. Most novemberben azonban csak 1,6 milliárd forintot fordított erre az állam. Lapunk ennek okát firtató kérdésére Katona Tamás azt mondta, hogy akkor utalják a pénzt erre a célra, ha igénylik (a MÁV és a Volán – a szerk.), de most „volt valami csúszás.” Ami annyit tesz: a vasúttársaság, bár jár és kell is neki havonta durván húszmilliárd forintnyi támogatás, mégsem kérte időben a pénzt. (Az államtitkár tett egy kósza megjegyzést arra is, hogy szinte teljesen mindegy, hogy adott összeget november 30-án vagy december 1-jén utalják-e, hiszen csak egy nap az eltérés, egy nappal később jut tehát hozzá az érintett intézmény, szerv, cég a pénzhez. Azonban mégis nagy a különbség: első esetben novemberben, második esetben decemberben kell a költségvetésben kiadásként feltüntetni az összeget.)

Lapunk azon kérdésére, hogy ezek szerint decemberben akkor kéthavi részlethez jut-e hozzá a MÁV és a Volán, Katona úgy fogalmazott: a decemberi utalás ettől (vagyis a novemberi ügytől – a szerk.) független, és akkor utalja a költségvetés a decemberi summát, amikor az érintettek igénylik.