Bolgár bankja miatt félhet az OTP

2009.12.11. 07:27 Módosítva: 2009.12.11. 07:40
A recesszió miatt Bulgáriában is megnőhet a hitelüket fizetni nem tudók aránya. Ez a mutató most hat százalék, de jövőre akár minden tizedik bolgár hitel is bedőlhet, miközben a fedezetüknek számító ingatlanok árai is esnek. A DSK eddig még jól teljesített.

A hitelüket nem teljesítők aránya jövőre érheti el a csúcsát, 10 százalékon a bolgár bankszektorban – idézte a Világgazdaság Andreev Mochmilt, a Raiffeisen Bank Bulgaria ügyvezető igazgatóját. A bankár szerint nehéz év vár a bulgár hitelintézetekre, amelyek 85 százaléka külföldi anyabank tulajdonában van.

Az elmúlt három év hitel kirajzása után, idén alig nőtt a kihelyezett állomány, októberben éves szinten 5 százalékos volt a bővülés. A teljes hitelállomány 60 százalékát az országban működő öt legnagyobb bank helyezte ki, közöttük van a DSK, az OTP Bank leánya (a másik négy az UniCredit Bulbank, a Raiffeisen Bank Bulgaria, a United Bulgarian Bank és az Eurobank EFG Bulgaria).

A bolgár gazdaságot is mély recesszió sújtja, emiatt romlott a bankok hitelportfóliója. Októberben átlagosan 6 százalékos volt a nem fizetők aránya, a bankok teljes profitja 46 százalékkal csökkent. A bolgár Raiffeisen-vezér szerint 2010 nehezebb év lesz az iparág számára, mint 2009 volt, ugyanis a vállalati csődök és a megugró munkanélküliség még csak most kezdi éreztetni a hatását, bár már az idei harmadik negyedévben is 5,8 százalékos volt a gazdasági visszaesés a balkáni államban.

Nem sok jót ígér az sem, hogy a szomszédos Görögország több bankja aktív Bulgáriában, az ország banki eszközeinek 20 százaléka tartozik a görögökhöz. Szakértők szerint Görögország pénzügyi nehézségei miatt szigorúbb költség kontrollt kénytelenek gyakorolni Bulgáriában is, és hitelintézetei inkább agresszív betétgyűjtésbe kezdenek, mintsem hitelt helyeznének ki, írja a Világgazdaság. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a hitel fedezete általában ingatlan, ám ebben a szektorban idén harminc százalékos volt az áresés, vagyis sok fedezet értéke már elmarad a hitelétől.

Úgy tűnik az OTP leánya, a DSK sem érezte még meg jelentősen a bolgár válság hatását - olvasható a cikkben. A DSK kimondottan jó eredményt ért el az év első negyedében: bruttó hitelállománya éves szinten 40 százalékkal, betétei 22 százalékkal bővültek, 7,4 milliárd forintos adózott eredménye azonban éves szinten 3 százalékos visszaesést mutat, ami döntően a jelentősen emelkedő kockázati költségek következménye.