Eldőlt: 2570 embert küld el a GE Magyarországon

2009.12.11. 11:19 Módosítva: 2009.12.11. 11:36
Megszületett a megállapodás a General Electric (GE) és a munkavállalók képviselői között a magyarországi fényforrásgyártás átszervezése miatt elbocsátandó munkavállalók juttatásairól, és az elhelyezkedést támogató szolgáltatásokról. 2570 magyarországi állás szűnik meg, ebből 1235 dolgozót küldenek el jövőre.

Mint arról korábban írtunk, a fényforrásokra vonatkozó új energiahatékonysági előírásokkal indokolta a GE, hogy le kell építeni a GE-nek a magyarországi gyártását. a 2010-re és 2011-re vonatkozó, összesen 2570 állás tervezett megszüntetése a jövő év során 1235 dolgozót érint.

A most megszületett, két évre szóló megállapodás alapján a GE Consumer & Industrial fényforrás üzletága a Munka törvénykönyvében előírtnál és a GE fényforrás üzletágára vonatkozó kollektív szerződésben foglaltaknál kedvezőbb juttatásokat biztosít az érintett munkavállalóknak. Az emelt szintű végkielégítés mellett a dolgozók a mielőbbi elhelyezkedés érdekében képzési és átképzési támogatásra is jogosultak.

A GE október 28-án jelentette be a magyarországi fényforrásgyártást érintő terveit, amely szerint a következő két év során az európai uniós szabályozás miatt leállítja a magasabb energiafogyasztású hagyományos izzólámpák és egyes lineáris fénycsövek gyártását. A fényforrás üzletág átszervezése a következő két év során, több lépésben összesen 2570 dolgozó munkaviszonyát érinti.

A közlemény idézi Phil Marshallt, a GE fényforrás üzletágának regionális elnök-vezérigazgatóját, miszerint a munkavállalók képviselőivel folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan a fényforrás üzletág vezetői a kormányzattal is folyamatosan egyeztettek. Az illetékes munkaügyi központ, a munkáltató és a munkavállalók képviselői a fényforrás üzletág telephelyein az érintett munkavállalók számára munkába állásukat segítő bizottságokat alakítanak.

A munkavállalók személyre szabott szolgáltatási csomagból választhatják ki a számukra megfelelő, a mielőbbi elhelyezkedésüket támogató szolgáltatásokat. A lehetséges eszközök közé tartozik a munkakereséshez nyújtott támogatás, a pályaválasztási tanácsadás, a személyre szabott képzés és átképzés, a munkakereséshez nyújtott juttatások, mobilitási támogatás vagy az élethosszig tartó tanulásban és képzésben részt vevő személyek számára nyújtott támogatások.

A Magyarországon 14 ezer főt foglalkoztató GE megtartja a jelenleg 7500 foglalkoztatottnak munkát adó fényforrás-gyártást – hangsúlyozta az októberi bejelentéskor Phil Marshall. A továbbiakban a GE Hungary a nagyobb hozzáadott értéket jelentő termékeket gyártja Magyarországon. A társaság csütörtöki közleménye szerint a váci fényforrásgyárat 2011-ben zárják be.

A korábbi közlés alapján a létszámleépítés leginkább a nagykanizsai gyárat érinti majd, itt 1300 embert küldenek el. Jövő januárban pedig bezárják az ipari szűrőket gyártó üzemet, ahonnan további 128 embert bocsátanak el.

Kalocsai Kinga, a GE Consumer & Industrial regionális kommunikációs igazgatója csütörtökön az MTI-vel közölte: a vállalat és a munkavállalók képviselőinek megállapodása értelmében a nagykanizsai fényforrásgyárban 2010-ben öt lépésben 284 állás szűnik meg. Ezek a pozíciók mind a hagyományos izzógyártáshoz kapcsolódnak.

Az első, 22 fős csoport áprilisban kapja meg az egy hónappal később esedékes felmondásról szóló előzetes értesítést, júniusban 20, augusztusban 26, októberben 30, decemberben pedig 186 dolgozót érint a létszámcsökkentés. A zalaegerszegi üzemben jövőre 51 munkahely szűnik meg, az érintett dolgozók az előzetes értesítést 2010 decemberében kapják meg.

A fényforrás üzletág átszervezésének 2011-es részleteiről, a kapcsolódó létszámcsökkentés ütemezéséről a vállalat és a munkavállalók képviselői a jövő év utolsó negyedévében egyeztetnek.