Mélypontra zuhant a magyar építőipar

2009.12.11. 12:08
A magyar építőipar termelése 2,7 százalékkal csökkent az idén, az EU 8,4 százalékos visszaeséséhez képest ez még jónak mondható, az ágazat visszaesése elérte a mélypontját - mondta Fegyverneky Sándor országos főépítész az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közgyűlésén.

Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke nem értett egyet azzal, hogy a visszaesés befejeződött. Szerinte jövőre csak a mélyépítés fog növekedni, a magasépítés még tovább csökken, így összességében nem lesz növekedés.

Az országos főépítész optimizmusát számokkal támasztotta alá, elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) adatai alapján a 2013-ig tartó időszakra 16.500 uniós támogatású projektet fogadtak el, 3,2 milliárd forint összeggel. Ebből 13.600 projekt 2,8 milliárd forint értékkel elindult, és 637 milliárd forintot ki is fizettek már.

Az EU 2020 után már csak alacsony energiaigényű házakat - beleértve a lakásokat is - enged építeni. Addig is programok indulnak a meglévő épületek energiafelhasználásának csökkentésére. Magyarország erre 2020-ig ezer milliárd forintot fordít, ami egyharmados támogatást feltételezve 3 milliárd forintos megrendelés az építőiparnak.

Fegyverneky Sándor beszélt arról is, hogy a központi építészeti tervtanács (amelynek ő a vezetője) hetente ülésezik, hogy irodaházak, szállodák, golf faluk terveit véleményezze. Márpedig az építés a tervezéssel kezdődik - mondta.

Tolnay Tibor szerint a szakma nem érzékeli az uniós projektek húzóerejét, viszont a hitelhez jutás megnehezülését annál inkább. A közgyűlés végén adják át az idei Lechner Ödön díjakat és az építőipari nívódíjakat.