Nem lemondott, nyugdíjba megy Benedek Fülöp

2009.12.11. 07:01 Módosítva: 2009.12.11. 07:11
Nyugdíjazását kérte, nem pedig lemondott Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. agrárportfólióért felelős vezérigazgató-helyettese - írta pénteki számában a Magyar Hírlap az MNV-től kapott információkra hivatkozva.

A napilap megkeresésére az MNV azt közölte: "Benedek Fülöp 2008. február 1. napjával létesített munkaviszonyt az MNV Zrt.-vel. Ezt megelőzően 2002-től a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban töltött be vezetői munkaköröket. Munkaviszonya megszüntetésére - nyugdíjazására tekintettel - várhatóan 2010 januárjában kerül sor."

Az MNV kitért arra is, hogy a munkaviszony megszüntetésére figyelemmel Benedek Fülöpnek nem jár végkielégítés. A munkaviszony megszüntetéséről szóló megállapodás aláírásáig pedig nem tudnak nyilatkozni a kifizetések jogcíméről, mértékéről.

A lap felidézte: Oszkó Péter pénzügyminiszter múlt héten jelentette be, hogy elfogadta Benedek Fülöp lemondását. Oszkó Péter közölte: Benedek Fülöp nem indokolta meg lemondását, azonban erre ő sem kérte.

Benedek Fülöp lemondására azt követően került sor, hogy őt a Heves Megyei Bíróság kedden másfél év börtönbüntetésre ítélte, de az ítélet végrehajtását három évre felfüggesztette. A büntetés része emellett egy hárommillió forintos pénzbírságra ítélte hivatali visszaélésért egy pákozdi földügylet miatt.

A bíróság határozata szerint Benedek Fülöp 2006 elején hivatali és eljárási jogait túllépve a felügyelete alatt működő hivatalok alkalmazottainak közvetlen utasításával és törvénytelen eszközökkel segítette, hogy egy pákozdi állami földterület külföldi kézbe kerüljön.