Sztrájk lesz Ferihegyen

2009.12.11. 15:49 Módosítva: 2009.12.11. 16:36
Vasárnap délután sztrájk lesz a ferihegyi repülőtéren. A munkabeszüntetés nemcsak a Malév gépeit érinti, hanem a kettes terminálra érkező gépeket működtető légitársaságokat is.

Vasárnap sztrájk lesz Ferihegyen – ezt közölte a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet. Délután fél négytől este fél kilencig tart a munkabeszüntetés a Malév GH-nál. A Hochtief-Budapest Airportnál tartott sztrájk időpontjáról később születik döntés.

A LESZ közleménye szerint eredménytelenül zárult a Malév GH-val és a Hochtief-Budapest Airporttal folytatott sztrájkegyeztetés.

Lesz fennakadás, vagy nem lesz

Hardy Mihály, a ferihegyi repülőteret üzemeltető cég, Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI-nek azt mondta, a sztrájk érintheti a Malév mellett más, a ferihegyi kettes terminálra üzemelő légitársaságot is.

Nem okoz fennakadást a Malév üzemelésében a meghirdetett sztrájk – ezt már a Malév írja közleményében. A légitársaság tervei szerint járattörlésre nem kerül sor, minimális késések előfordulhatnak. A magyar légitársaság számos alternatív, jogszerű lehetőséggel fog élni a sztrájk ideje alatt, hogy biztosítsa az üzemelést és az utasok minél zökkenőmentesebb eljuttatását úticéljukra.

A Malév arra kéri utasait, hogy a gépük indulását megelőzően a szokásosnál körülbelül egy órával korábban, azaz időben érkezzenek ki a repülőtérre, emellett pedig akinek módja van rá, éljen az online check-in lehetőségével.

Okok

A LESZ felidézi, hogy A Malév GH-nál hónapok óta, a Budapest Airportnál pedig több mint egy éve tartó eredménytelen tárgyalásokat követően a LESZ november 19-én bejelentette, hogy szeretné felgyorsítani a vontatottan haladó egyeztetéseket. Az érdekképviselet a múlt héten hivatalosan is jelezte, egy hetes sztrájk-egyeztetést kezdeményez. A folyamat az érintett cégek (Hochtief-Budapest Airport, és a Malév Ground Handling Zrt.) vezetőségének, illetve a külsős jogászok csökönyössége és időhúzása miatt a mai napon eredménytelenül ért véget. A Malév GH vezetése a sztrájk-egyeztetéssel párhuzamosan folyó kollektív szerződés-tárgyalások folytatásától is elzárkózik. A közlemény szerint mindenesetre a szakszervezet készen áll újabb egyeztetésekre.

A Budapest Airport és a Repülőtéri Üzemanyag-Kiszolgáló Kft. vezetésétől a szakszervezet a korábbi kollektív szerződés visszaállítását, az eltörléséből és a korábbi évek reálbér-csökkenéséből eredő anyagi veszteség kompenzációját, 10+10 százalékos béremelést követel. Emellett az állandó létszámhiány orvoslására, a biztonsági területekre közel 100 fő állandó munkaerő felvételét várja a vezetőségtől.

A Malév GH-nál a követelések a nyáron bejelentett megszorítások visszavonása mellett az alapbérek emelésére is kiterjednek – természetesen a cafetéria korábbi rendszerének megtartása mellett.