Búcsú az alkalmi munkavállalói könyvtől

2009.12.14. 19:38 Módosítva: 2009.12.15. 14:54
Újabb területen zárult le a Gyurcsány-korszak: négy és fél éve, a száz lépés programban még bővítették az alkalmi munkavállalói könyvvel végezhető munkák körét, most viszont kivonják a forgalomból a kék könyvet. Az alkalmi helyett jön az egyszerűsített munka, aminek 30 százalék lesz a közterhe.

Hétfőn elfogadta az országgyűlés az egyszerűsített munkavállalásról szóló törvényt. Az új jogszabállyal (a törvényjavaslat szövege itt olvasható) létrejött foglalkoztatási típus az eddigi alkalmi munkát váltja fel, hatályba lépésével megszűnik az alkalmi munkavállalói, úgynevezett kék – és zöld és fehér – könyv is. A törvényt a képviselők 175 igen szavazattal fogadták el 163 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett.

A szavazás előtti záróvitában a fideszes Font Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a változó előírások jelentősen növelik az eseti munkavégzés adminisztrációs terheit, ami a legális foglalkoztatás bővítése ellen hat. A mezőgazdasági munkák esetében ráadásul a kormány hatáskörébe utalja a törvény annak megállapítását, hogy egyes mezőgazdasági tevékenység folyamatokhoz – például növények termesztéséhez – mennyi időre van szükség, és ahhoz milyen minimális bérezés dukál.

Az új törvény szerint az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a következő tevékenységeket lehet majd ellátni: háztartási munka, idénymunka, mezőgazdasági idénymunka, növénytermesztési idénymunka, illetve alkalmi munka.  A törvény szerint ha valaki már normál munkaviszonyban dolgozik, akkor nem lehet azt a munkaviszonyt egyszerű foglalkoztatássá alakítani.

Ha az egyszerűsített munka nem haladja meg az 5 napot - növénytermesztési idénymunkánál a 30 napot - akkor nem kell szerződést kötni a munkaadó és az eseti munkát végző között. Az egyszerűsített foglalkozás közterhe a nettó munkabér 30 százaléka lett. Mezőgazdasági idénymunka esetén a foglalkoztatónak minden évben július 12-ig közteherelőleget kell fizetnie.

A mostani szabályok szerint megvásárolt, és ez év végéig fel nem használt közteherjegyeket a jövő év végéig a posta visszaváltja.