A tőzsdézéshez túl magas a kamat

2009.12.15. 12:47
A Generali Alapkezelő szerint a jelenlegi, 6,5 százalékos jegybanki alapkamat nem teszi lehetővé, hogy a részvénypiacokra vagy a részvényalapokba tömegesen visszaáramoljon a tőke. Ahhoz, hogy a részvénybefektetés a banki betétekkel szemben alternatívát jelentsen, 4-5 százalék körüli kamatszint kellene.

Pillár Zsolt, az alapkezelő befektetési igazgatója az MTI-hez kedden eljuttatott elemzésében rámutat: a fejlődő piaci részvényalapokba január óta nagy mennyiségű, a válság előtti időszakokat is meghaladó mértékű tőke áramlott, ez azonban az ilyen típusú hazai befektetési alapok tőkenövekményén nem érzékelhető. A hazai alapok vagyonát továbbra is elsősorban a betéti konstrukciókból a főként pénzpiaci- és kötvényalapokba visszaáramló megtakarítások növelik.

Bár a kötvényalapok visszatekintő hozamai már kétségtelenül vonzóak, a jegybanki kamatcsökkentési periódus végéhez közeledve nem árt az óvatosság - figyelmeztet a szakember. Pillár Zsolt a következő fél évben - az országgyűlési választások és a költségvetési hiánnyal kapcsolatos bizonytalanságok miatt - kockázatokat lát a magyarországi kötvénypiacokon.

Emellett úgy véli, hogy 2010-ben a fejlődő piacok sokkal volatilisebbek lesznek. A likviditásvezérelt tőzsdei emelkedések már nem lesznek jellemzőek, a fejlődő piacok sokkal érzékenyebbek lesznek a fundamentumok változására.

A közlemény szerint a Generali Alapkezelő eredményes évet zár az idén: a második negyedévtől jelentkező kedvező piaci folyamatok hatására befektetési alapjainak vagyona a május végi 24 milliárd forintról november végére közel 40 százalékkal, 33 milliárd forintra bővült. A teljes kezelt vagyon ugyanebben az időszakban 425 milliárd forintról 500 milliárd forintra nőtt, ami 17,6 százalékos növekedés.