Bajnai: A térségben elsőként lesz eurónk

2009.12.15. 11:54 Módosítva: 2009.12.15. 11:56
Magyarország jó úton van afelé, hogy a térségben elsőként vezesse be az eurót - mondta a magyar miniszterelnök a Neue Zürcher Zeitung című svájci lapnak. Bajnai Gordon szavaiból nem derült ki, hogy a térség alatt mit ért, és hová sorolja a már eurót használó Szlovákiát, Szlovéniát.

A közös európai fizetőeszköz bevezetésének időpontjáról csak akkor érdemes beszélni, ha már hitelt érdemlően meg lehet ezt tenni - felelte az újságíró kérdésére Bajnai Gordon. Magyarország jó úton van afelé, hogy a térségben először vezesse be az eurót, de azelőtt még növelni kell az ország versenyképességét, strukturális problémákat kell megoldani és költségvetési szigort megvalósítani. Hiba volna a csatlakozást elsietni , de ha a következő kormány "szorosan ezen az úton marad", négy éven belül lehetséges az euró bevezetése - vélekedett.

A kormányfő szerint az az ellenzéki állítás, hogy az MSZP-kormány sok reformintézkedése szükségtelen, csak választási retorika. Elsősorban azért, mert Magyarországnak az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodások miatt nincs sok mozgástere. Másodsorban az országnak teljesítenie kell a költségvetési hiányra vonatkozó uniós előírásokat, ha nem akarja veszélyeztetni a strukturális és felzárkóztató alapokhoz való hozzáférést és harmadsorban figyelembe kell venni, hogy több százezren vettek fel devizahitelt. Végül azért is, mert a kormány intézkedéseinek köszönhetően 2011-re 3-4 százalékos gazdasági növekedés várható.

A magyar gazdaság nagy problémája, hogy mindössze 57 százalékos a foglalkoztatás, az egyik legalacsonyabb Európában. Az elmúlt választásokon a jobbközép és a balközép politikai erőknek egyaránt érdeke volt, hogy a nem kereső munkaképes lakosság kedvébe járjon. A magyar szociális ellátórendszer azonban drágább, mint amilyet az ország megengedhet magának. Ezért szükség volt a nyugdíj és a szociális ellátások reformjára, a munkaerő költségeinek csökkentésére - mondta.

Bajnai Gordon megismételte, hogy nem jelölteti magát miniszterelnöknek a következő választásokon. A jelenlegi ellenzék várható választási győzelmével kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: fontos, hogy bárki nyer is, "középen politizáljon" és ne a szélsőjobboldalon. "Ebben nem lehet kompromisszumot kötni" - tette hozzá.

Magyarország és a térség többi országa a fasiszta korszak után szovjet megszállás alá került, nem volt idő feldolgozni a történelmet vagy azokat a bűncselekményeket, amelyeket állampolgárai a fasizmus alatt elkövettek - mondta a szélsőségesség gyökereiről.

A szlovák-magyar viszonyról szólva emlékeztetett arra, hogy az EBESZ kisebbségi főbiztosa ajánlásokat tett Szlovákiának a nyelvtörvénnyel kapcsolatban. Mint mondta: ő ezeknek eddig semmi eredményét nem látja.