Gyöngyi
4 °C
14 °C

Járatok ritkításával lábalna ki a Malév

2009.12.15. 08:07 Módosítva: 2009.12.15. 08:26
A téli időszakban heti 65-ről 45-re (vagyis közel harminc százalékkal) csökkentette romániai járatainak számát a Malév. A lépés érdekességét az adja, hogy a légitársaság nemrég újraindította a Budapest-Belgrád-járatot, az állam többségi tulajdont szerez a 19 milliárdos köztartozás elengedése révén, és lenyúlná a Wizz Air párizsi járatára jeggyel rendelkezőket.

A magyar légitársaság, amely az idén 280 ezer utast szállított romániai járatain, a válsággal indokolta a járatritkítást, ám közben arra számít, hogy a repülőgépek telítettsége a következő néhány hónapban 7-8 százalékkal emelkedik. Ehhez - az olcsóbb jegyárak mellett - budapesti szállodákkal fogott össze és közös akciókat kínál - olvasható a Napi Gazdaságban.

A Malév körül az elmúlt bő egy hónapban látványosan zajlanak az ügyek. A légitársaság november elején bejelentette, december 14-től (vagyis tegnaptól) két évtizednyi szünet után újraindítja a Budapes-Belgrád-járatot.

Aztán, mint arról az Index számolt be, egy eldugott törvénymódosítással az állam megteremtette a lehetőséget arra, hogy idén év végéig elengedje a Malév 19 milliárd forintra rúgó köztartozását, ennek fejében pedig hamarosan többségi tulajdont szerez a magyar állam a 2007-ben 200 millió forintért privatizált cégben. Az állam azt várja, pár éven belül üzemi szinten már nyereségesen fog működni a társaság (de jövőre még veszteséges lesz), amely tavaly üzemi szinten még közel 11 milliárdos buktát volt kénytelen elkönyvelni.

Nemrég jelentette be a Wizz Air, hogy megszünteti Budapest-Párizs-járatát. Gyorsan reagált az új helyzetre a Malév: akciós áron kínálja jegyeit a francia fővárosba a foglalással rendelkezőknek.