Lassult az ipar visszaesése októberben

2009.12.15. 11:16
Éves összehasonlításban lassult az ipari termelés visszaesése. Októberben 12,9 százalék, munkanaphatástól megtisztítva pedig 10,8 százalék volt a csökkenés. Havi szinten már második hónapja nőtt az index, októberben 1,8 százalékkal – közölte a KSH kedden.

Az októberi éves visszaesés mértéke tavaly november óta a legkisebb volt. Szeptemberben még 15 százalékkal csökkent a termelés az egy évvel korábbihoz képest. Nyár óta először fordult elő, hogy ipari alágban növekedést regisztráltak: a gépgyártás termelése 24 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a feldolgozóipari gépberendezéseké pedig 2,3 százalékkal bővült.

A termelés volumene az év első tíz hónapjában 20,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipar októberi termelésének és értékesítésének kedvezőbb alakulásában az előző hónaphoz viszonyított növekedés mellett az előző évi alacsonyabb bázis hatása is érvényesül. 2008 októbere volt ugyanis a válság által előidézett jelentős (5,5 százalékos) termelési visszaesés első hónapja.

Nagy visszaesés a kivitelben

Az ipari export 2009 első tíz hónapjában 22, októberben 11,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. Az export csökkenése is lassult a szeptemberi 13,3 százalékhoz képest, ennél is jelentősebb volt azonban a belföldi értékesítés javulása: a visszaesés mértéke a szeptemberi 16,3 százalékkal szemben 11,7 százalék volt.

Az októberi exportértékesítés közel hattizedét a feldolgozóipar két alága adta. Az év tizedik hónapjában a feldolgozóipari export több mint egynegyedét kitevő járműgyártás kivitele az előző havi 23,1 százaléknál jóval kisebb mértékben, 7,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A másik meghatározó alág, a feldolgozóipar legnagyobb exportját adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 14,2 százalékkal csökkent, mindössze 2 százalékponttal lassabban mint az előző hónapban.

A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első tíz hónapjában és októberben közel azonos mértékben, több mint 15 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ez elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések és a lakossági kereslet visszaesésével függ össze.

Javuló megrendelési mutatók

2009 októberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése tavaly szeptember óta a legcsekélyebb mértékben, 9,3 százalékkal csökkent 2008 azonos hónapjához viszonyítva, míg a szeptemberi visszaesés17,5 százalékos volt. Az új exportrendelések 7,1 százalékkal, az új belföldi rendelések nagyobb mértékben, 22,8 százalékkal estek vissza.

Az összes rendelésállomány a szeptemberi 21 százalék után 16 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A gépi berendezésekre, valamint  a számítógépekre, elektronikai és optikai termékekre feladott rendelések 32,1, illetve 19,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés mintegy egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása az előző havi jelentősebb, 25,1 százalékos csökkenéssel szemben csak 9,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül a közúti gépjármű gyártásában nagyobb volt a visszaesés, mint az alkatrészgyártásban.

A feldolgozóipari termelés közel egynegyedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 18,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év októberében. Az alágon belül a legnagyobb visszaesést a híradás-technikai berendezés gyártása szakágazatban regisztráltak. A harmadik legnagyobb súlyú alág, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,6 százalékkal mérséklődött. Kisebb mértékű csökkenés figyelhető meg a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (4,8 százalék), valamint a vegyi anyag, termék gyártásában (5,1 százalék) is.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2009 első tíz hónapjában (11,8 százalékos létszámcsökkenés mellett) 9,7 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakinál.

2008 azonos időszakához viszonyítva 2009 első tíz hónapjában az ipari termelés Magyarország minden régiójában visszaesett. Az előző hónapokhoz hasonlóan a legnagyobb mértékű volumencsökkenést Közép-Dunántúlon (28,4  százalék) regisztráltak.