Az Ecostat már látja a kilábalást

2009.12.17. 13:01
A GDP csökkenésének üteme négy százalékra lassul az idei negyedik negyedévben az Ecostat gazdaságkutató intézet legfrissebb prognózisa szerint. A gazdaság egész évi visszaesése így 6,3 százalékos lehet, amit jövőre már csak enyhe, 0,3 százalékos GDP-zsugorodás követhet.

Az idei és a jövő évi államháztartási hiánycél teljesíthető a kutatók szerint, bár 2010-re a Pénzügyminisztérium által vártnál kissé magasabb, GDP-arányosan 4 százalékos deficittel számolnak. Zádor Márta, az intézet megbízott igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a hiány változtatására szűk a mozgástér, az ország "kötött pályán" halad. Az elfogadottnál jóval magasabb államháztartási hiánycél komoly nemzetközi egyeztetést követelne meg.

Az euróbevezetés céldátumának meghatározását a megbízott igazgató az ország fontos érdekének nevezte, de csak akkor, ha erről társadalmi és többpárti konszenzus születik. Fontos lenne egy reális, többet már nem változtatható céldátum kitűzése. Bár elképzelhető, hogy Magyarország 2010 második felében kezdeményezze belépését az ERM 2-be, az árfolyamrendszer nem nyújt védelmet, és a balti országok példáját említette. Úgy vélte 2013-ban akár be is vezetheti az ország az eurót, de sok múlik azon, hogy valóban trendforduló lesz-e a következő év.

Tóth G. Csaba kutató arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő évi kiadáscsökkentés reálértékben 600 milliárd forintot tesz ki, ebből 300 milliárd származik az állami beruházások visszafogásából. A hiánycél teljesíthető, de jövő évi államháztartási egyenleget veszélyezteti az önkormányzatok gazdálkodása és a társasági adó bevételek bizonytalansága.

Az állami vállalatok konszolidálását illetően hangsúlyozta: annak időzítése politikai kérdés, de a jövőre esedékes összeg nem rengeti meg a költségvetést. A társaságok működése szempontjából azonban kulcskérdés, hogy átalakítják-e a struktúrájukat.

Az infláció az Ecostat szerint az idei 4,2 százalékról 3,8 százalékra lassul. A vállalati szektor a létszámleépítésen túl a beruházási ráta drasztikus csökkenésével és készletfeléléssel reagált a válságra, jövőre javul ugyan a helyzet, de ez csak azt jelenti, hogy nem esnek tovább a beruházások. Az idei  6 százalék feletti beruházás visszaesés után az Ecostat jövőre stagnálás közeli 1,5 százalékos növekedésre számít.

A készletfelhalmozást is tükröző bruttó felhalmozás, a készletek meginduló felöltése miatt azonban már pozitív lesz. A belső kereslet az idén 10 százaléknál is jobban zuhanhat, ilyen mértékű visszaesésre 1991 óta nem volt példa.

Az idén ugrásszerűen javult folyó fizetési mérleg - a gazdaság stagnálásával összhangban jövőre kissé romolhat, de a nettó külföldi finanszírozási pozíció pozitív maradhat. A munkanélküliség az idei 10,2 százalékról jövőre 11,2 százalékra emelkedhet. Az ipar a 2009-es 18 százalékos visszaesés után 3 százalékkal bővülhet, az export jövőre 2, az import 2,9 százalékkal nőhet.