Jövőre kezdjük a gigahitel visszafizetését

2009.12.21. 07:15
A kétéves türelmi idő lejártával, 2010 utolsó negyedévében meg kell kezdeni a tavaly megkapott óriási IMF-EU-Világbank hitelcsomag törlesztését, írja a Világgazdaság. Ha több pénzt nem hívunk le, a felvett hitelt 2013-ig visszafizethetjük.

Jövőre lejár az IMF-hitel kétéves türelmi ideje, és el kell kezdeni a törlesztést. Az IMF-fel kötött szerződés szerint az egyes lehívások törlesztésére – két év türelmi idővel – két év alatt, nyolc egyenlő mértékű részlet keretében kell sort keríteni, írja a Világgazdaság online kiadása.

Mindezek alapján a törlesztés 2010 utolsó negyedében kezdődik, a jövő évi tétel mintegy 170 milliárd forintot tesz ki. Az utána következő két esztendőben kell visszafizetni a hitel oroszlánrészét, ez 2011-ben mintegy 1150 milliárd, 2012-ben pedig több mint 900 milliárd forintos összeget jelent.

A törlesztési időszak – feltéve, hogy további lehívásokra már nem kerül sor – 2013-ban ér véget. Akkor már csak egy 50 milliárdos hitel megújítására kell sort keríteni.

A valutaalaptól, illetve Brüsszeltől és a Világbanktól 2008 őszén, a globális gazdasági válsággá fajult pénzügyi krízis idején kapott hazánk 25 milliárd dolláros hitelt. Az IMF a térség több országában, így Szerbiában, Ukrajnában, illetve a hazánkhoz hasonlóan EU-tag Romániában is kénytelen volt segíteni az állami működés finanszírozását.