Mibe fektessünk 2010-ben?

2009.12.21. 11:57
A Generali Alapkezelő szerint jövő év elején folytatódhat a tőkebeáramlás, amely változatlanul a jobb növekedési kilátásokkal rendelkező feltörekvő piacoknak kedvezhet. Érdemes lesz odafigyelni az erősen olajár- és nyersanyagkapcsolt orosz részvénypiacra, míg itthon valós értékéhez képest nagyon olcsó részvény a Linamar és a Rába, de kedvező fejlemények esetén komoly emelkedési potenciál lehet a Danubius, a FreeSoft és a PannErgy részvényeiben is.

A jövő év elején folytatódhat a tőkebeáramlás, ami tovább kedvezhet a jobb növekedési kilátásokkal rendelkező feltörekvő piacoknak. Egyelőre nem várható a devizapiacokon sem trendforduló, a pár hónapos időtávra szinte korlátlanul rendelkezésre álló dollárhitelek lehetőségét továbbra is ki akarja használni a piaci szereplők többsége. Ez óhatatlanul az amerikai fizetőeszköz gyengülésének, és a feltörekvő piaci devizák erősödésének az irányába mutat - emeli ki elemzésében Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió-menedzsere.

Az év egészét tekintve azonban alapvetően óvatos az elemző: szerinte a piaci árfolyamok a valós fundamentumok előtt járnak, változatlanul a rövidtávú likviditás előnyei, nem pedig a kockázatok racionális mérlegelése uralja a hangulatot. Az alapvető problémák többségét nem is lehetett hónapok alatt megoldani, miközben látni kell, hogy az állami segítség önmagában szült újabb, jövőben megoldandó égető kérdéseket” - figyelmeztet Pallag Róbert.

A legjelentősebb kockázatot a nehezen kezelhető méretűvé duzzadó adóssághalmaz jelenti. A jegybankok vélhetően kínosan fognak ügyelni arra, hogy ne siessék el, és lépésről lépésre mutassák be kilépési stratégiájukat. Nagy kérdés, hogy a tartósan magas munkanélküliség fenyegető rémképe mellett újabb gazdasági-szociális mentőcsomagoknak lehet-e elegendő politikai támogatottsága, olvasható az elemzésben.

Túlzottan alulértékelt az orosz részvénypiac

Mivel a Generali nem számít tartósan hetven dollár alatti hordónkénti olajárra, érdemesnek tartja az erősen olajár- és nyersanyagkapcsolt orosz részvénypiac figyelemmel követését. Az orosz részvénypiacon a most meglévő magas kockázati prémium csökkenése komoly felhajtóerőt jelenthet Pallag szerint.

A magyar részvénypiac egészét tekintve Pallag már nem lát érdemi emelkedési potenciált, várhatóan nem az idei év nyerteseit jelentő bankszektor (OTP, FHB) nyújtja majd a legjobb teljesítményt 2010 során. A Magyar Telekom osztalékhozama még mindig vonzó, de a papírok felértékelődésének esélye már itt is limitált, hiszen a hazai állampapírpiaci hozamok további számottevő csökkenése már nem várható.

Szimpatikus kicsik

A kisebb társaságok közül szimpatikus az Állami Nyomda, a Graphisoft Park és az RFV üzleti modellje, mindhárom papír pozitív hozam/kockázat kilátásokkal rendelkezik, meggyőző fundamentális hátterük védettséget jelenthet a tulajdonosoknak, írja Pallag.

A globális környezet javulásával számottevően csökkentek a kockázatok két, valós értékéhez képest nagyon olcsó részvény, a Linamar és a Rába esetében, melyet a piac még nem árazott be. Kedvező fejlemények esetén lehet komoly emelkedési potenciál lehet a Danubius, a FreeSoft és a PannErgy részvényeiben is, noha ezeket rövidtávon inkább a spekulatív kategóriába sorolnák.