Biztosra megyünk az ajándék kiválasztásánál

2009.12.22. 08:03

A meglepetésnek szánt ajándékok helyett a társasági élet felé kezd eltolódni a karácsonyozás Magyarországon – derült ki a Népszabadság részére elkészített Medián-felmérésből.

Most kevesebben állították, hogy már hetekkel korábban eszükbe jutott az ünnep, a felnőttek kétharmada az idén is már december elején elkezdett készülődni a karácsonyra.

Öt éve a legtöbben igyekeztek meglepetést szerezni szeretteiknek (a megkérdezettek több mint fele), és viszonylag kevesen voltak (minden hatodik ember), akik előre megbeszélték a megajándékozottal, hogy mit vesznek neki. Idén megváltozott a stratégia, nőtt azok aránya, akik biztosra akartam menni, csík tízből négyen készülnek meglepetéssel.

A megkérdezettek átlagosan öt-hat embernek vesznek ajándékot, és az erre elkölteni tervezett pénz 35 ezer forint.

A kérdezés idején a válaszadók 93 százaléka azt állította, hogz elegendő pénzt tudott félretenni a karácsonyi ajándékokra és a teljes ünnepi előkészületekre, és mindössze 60 százalékuk mondta, hogy ismerőstől fog kölcsönkérni, vagy hitelt vesz fel.

Öt évvel ezelőtt még alig minden nyolcadik ember mondta azt, hogy karácsony este barátokkal, ismerősökkel, különélő rokonokkal lesz, az idén viszont már minden hatodik válaszadó ezt tervezte.