Mégis törvénysértő a költségvetés

2009.12.22. 10:51 Módosítva: 2009.12.22. 16:08
A költségvetési tanács szerint sérti az államháztartási törvény előírásait a 2010-es költségvetési törvény. A büdzsét, elfogadása után, Sólyom László köztársasági elnök is kifogásolta a Heti Válasznak adott interjúban, ám felvetéseit a pénzügyminisztérium akkor visszautasította.

Több ponton kifogásolja a 2010-es költségvetési törvényt a költségvetési tanács. A testület közleménye szerint aggályos egyebek mellett az, hogy a törvény az államháztartási törvény vonatkozó előírása ellenére nem tartalmazza a költségvetési tételek tervezéséhez alapul szolgáló 2009. évi várható teljesülések értékét, valamint hogy az úgynevezett külső tételek listája sem tartalmát, sem jogszabályi helyét tekintve nem felel meg az államháztartási törvényben szereplő követelményeknek.

Hibák hosszú sora

A költségvetési tanács ezen túlmenően kifogásolja azt is, hogy a törvény az úgynevezett felülről nyitott költségvetési kiadások közé sorol több olyan tételt is, amelyek esetében ezt az államháztartási törvény értelmében nem tehetné meg, illetve az államháztartási törvény és a költségvetési felelősségi törvény előírásaival ellentétben a 2011-re és 2012-re vonatkozó egyenlegcélokat nem nominális értékben, hanem a GDP százalékában határozza meg.

A mostani közlemény emlékeztet arra: már november közepén szóvá tették ezeket a hibákat, és kérték, hogy az országgyűlés még a zárószavazás előtt javítsa ki azokat. "A szükséges módosításokra azonban nem került sor, amire a köztársasági elnök egy hetilapnak adott interjúban hívta fel a figyelmet" – írja a költségvetési tanács.

Gumiszabály, tudatos törvénysértés

Ez az interjú a Heti Válaszban jelent meg a múlt héten. Ebben Sólyom László azt mondta: az elfogadott büdzsében szép számmal maradtak nyílt és tudatos törvénysértések. Az államfő szerint a költségvetés ugyan nem tartalmaz a korábbiakhoz hasonló trükköket, de törvényellenes gumiszabályok fellelhetők benne.

A pénzügyminisztérium az interjú megjelenése után kiadott közleményében visszautasította a köztársasági elnök kifogásait (majd később külön közleményben sorolták fel tételesen, szerintük mennyire megfelel a közpénzügyi csomagnak a törvény). Azt írták, hogy "ma Magyarország az Európai Unió legfegyelmezettebben gazdálkodó tagországai közé tartozik (...) nehezen érthető Sólyom László köztársasági elnöknek egy hetilapnak adott interjúban a jövő évi költségvetésről megfogalmazott véleménye, miszerint az elfogadott büdzsében szép számmal maradtak tudatos törvénysértések".

A pénzügyminisztérium saját igaza alátámasztására egyebek mellett a költségvetési tanácsra hivatkozott, amikor azt írta: "a jövő évi költségvetési törvény teljes mértékben megfelel a közpénzügyi törvény előírásainak (...), a lépések a költségvetési tanáccsal egyeztetve történtek". A költségvetési tanács mostani közleménye fényében azonban arra utal, hogy a tanács sokkal inkább Sólyom László véleményét osztja, mint a pénzügyminisztériumét.

De igenis törvényes

A pénzügyminisztérium napközben kiadott közleményében azt írja: "a 2010-es költségvetés tervezése és parlamenti elfogadása során is meghatározó eredmények születtek a költségvetési fegyelem, a költségvetési gazdálkodás átláthatósága és ellenőrizhetősége terén", hozzáteszik: "bízunk benne, hogy ezen eredmények elismerése idővel a költségvetési tanács nyilatkozataiban is megjelenhet". A minisztérium részletesen válaszol a költségvetési tanács mindegyik észrevételére.

A válaszokban egyebek mellett leszögezik, hogy igenis csökkent a felülről nyitott tételek mennyisége, hogy a külső tételek listája megfelel az államháztartási törvény előírásainak, és azt is, hogy a költségvetési felelősségről szóló törvény nem írja elő az egyenleg-célok megfogalmazásának nominális követelményét. A minisztérium szerint a költségvetési törvény felülírja az államháztartási törvényt, ám ezzel együtt is megfelel annak.