Szökőnap
4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Vége a karácsonynak, ismét jön a bolti tolongás

2009.12.28. 03:04
Karácsonyi ajándék volt – szinte bármit visszaválthatunk a két ünnep között, ha ezzel a felütéssel kezdünk. Mindent ugyan ilyenkor sem cserélnek ki, de jó esély van rá, hogy nemcsak a hibás árucikkeket válthatjuk vissza, hanem azt is, ami nem tetszik vagy amiből többet kaptunk. Kivételek persze vannak, és az alapszabály sem változik: a cseréhez kell a blokk.

A boltosok cak néhány napot pihenhettek karácsonykor. Miután december 24-én délután véget ért a karácsonyi vásár és bevásárlási roham – a legtöbb kereskedő szerint jóval gyengébb volt az elmúlt években megszokottnál –, a legtöbb helyen, a vasárnap is nyitva tartó üzletekben december 27-én, máshol december 28-án megkezdődött az újabb, ezúttal visszavásárlási láz.

Rugalmasabbak

A jogszabályok szerint a kereskedők csak a hibás termékeket kötelesek visszavenni és jóra kicserélni, erre is csak a vásárlás blokkal igazolt vásárlás napja után három napig kötelezhetők. Aki online vásárolt, annak könnyebb dolga van, ő a termék kézhezvétele után nyolc napig indoklás nélkül elállhat a vásárlástól.

A karácsonyi időszakban azonban a kereskedők több szempontból is rugalmasabban kezelik a kérdést. A határidők sokszor jócskán kitolódnak, van például olyan hipermarket, ahová január 3-ig visszavihetjük a karácsonyi ajándékdömpingben ránk zúdult dolgokat.

Vevőt vesztenének

Már vásárlásra is nem egyszer azzal biztatnak, hogy ha nem tetszik a termék a megajándékozottnak – vagy ha például egy ruhának rossz a mérete –, akkor az ünnepek után akkor is kicserélik, ha nincs vele minőségi probléma (maguk a kereskedők azt mondják, ha ezt nem ajánlanák fel, vagy később mégsem cserélnének, a következő szezonban már aligha vásárolnának náluk). Tapasztalaink szerint kisebb boltokban, ha az ajándékozó megy vissza – mert például nem akarja, hogy a megajándékozott megtudja, mennyit költött, ami kiderülne a cseréhez elengedhetetlen blokkról –, akár arcról is felismerik a vevőt, és az új termék kiválasztását is segítik.

karacsony

A legnagyobb forgalmú áruházláncok karácsony után megerősített ügyeletet tartanak az ügyfélszolgálatoknál. A vásárlás utáni második, visszaváltási roham jellemzően intenzívebb, egyebek mellett azért, mert sokkal rövidebb ideig tart, mint a vásárlási szezon.

Pénzt vissza nem

Karácsony után kezdtek vásárolni a britek

Nagy-Britanniában általában januárban kezdődik a karácsonyi szezon utáni kiárusítás, a súlyos recessziótól sanyargatott áruházláncok azonban idén már karácsony másnapján, vagyis szombaton meghirdették a nagy árengedményeket.
Előzetes becslések szerint a hétvégén, országos átlagban percenként hárommillió fontot (kilencszázmillió forintot) költöttek a boltokba beszabadult vásárlók, akik mindkét napon tízezrével álltak sorban már hajnalban, órákkal az üzletek nyitása előtt.
A londoni Harrods, a világ egyik leghíresebb luxusáruháza 175 éves történetében először tartott nyitva egész nap karácsony másnapján; a tömeg már hajnali 5 órakor, hat órával a nyitás előtt ellepte az áruház környékét.
A Brit Kiskereskedelmi Szövetség becslése szerint a londoni West End szórakozó- és bevásárlónegyedét a karácsony utáni három napon 1,2 millió vásárló keresi fel, és összesen százhúszmillió fontot (harminchatmilliárd forintot) hagy az üzletekben. Az is ösztönzi a költekezést, hogy januártól visszaáll a korábbi 17,5 százalékra az áfakulcs, amelyet éppen egy éve, a recesszió hatásainak enyhítésére a brit kormány tizenöt százalékra csökkentett. (MTI)

Ruháknál, könyveknél egyszerű a helyzet, általában le lehet vásárolni a blokk ellenében visszavitt terméket. Készpénzt csak nagyon ritkán adnak vissza, erre nem is kötelezi semmilyen előírás a kereskedőt.

Műszaki cikkeknél nehezebb dolgunk van. A jogszabály alapesetben itt is az, hogy a forgalmazó három napig köteles cserélni, ha hibás a termék. Vagyis ha valaki korán bevásárolt karácsonyra, akkor jóval a három napon túl kerülhet az ajándék a karácsonyfa alá, és derülhet ki, hogy az nem, vagy rosszul működik. Márpedig a három napon túl általában már a garancia lép életbe, vagyis javítják, és nem cserélik a terméket.

A nagyobb műszaki boltok épp ezért az idén is máshogy számolják a három napot, mint a szokásos ügymenetben. Általában nem a vásárlástól számított három napig, hanem a december 24-e utáni három munkanapon belül lehet cserélni.

Persze erre csak a szokásos szabályok betartásával van lehetőség, vagyis eredeti csomagolásban kell lennie a terméknek, és blokkal együtt kell visszavinnünk, hogy a nyugta igazolja, ott vásároltuk a terméket. Higiéniás árucikkeknél csak akkor cserélnek, ha azt nem használták – ilyenek például a borotvák, elektromos fogkefék –, de a visszaváltásnál egyébként is alapfeltétel, hogy használt termékekkel nem érdemes visszatérnünk a boltba.

Garancia csak egy van

A műszaki termékeknél azonban nem is az esetleges hibás áruk határidőn belüli visszaváltása jelenti az igazi problémát, hanem az, hogy ha egyébként működő terméket szeretnénk kicserélni azért, mert abból már van otthon egy. Erre általában nincs lehetőségünk, szintén éppen a garancia miatt: egy műszaki terméknek csak egy garanciajegye van, amit az eladáskor lepecsételnek, így az ekkortól jogosítja fel a vevőt a garanciára. Egy ilyen terméket tehát még egyszer már nem lehet eladni, ezért becserélésre sincs lehetőségünk.

A karácsony előtti rohamban előfordulhat, hogy kifogyott a készlet, így csereigény esetén már nem tudnak ugyanolyan márkájú terméket adni. Ilyenkor eshet meg egyébként, hogy, jobb híján, visszaadják a pénzt.

A leértékelt sem ér kevesebbet

Fontos tudni azt is, hogy a visszaváltáskor az akciósan vagy leértékelve vett árucikkekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a rendes áron értékesített termékekre. Önmagában arra hivatkozva tehát, hogy kiárusításban adtak el valamit, egyetlen kereskedő sem tagadhatja meg a cserét vagy a visszaváltást vagy a garancia érvényesítését. Ez alól kivételt jelenthet viszont, ha sérült terméket vásárolunk a sérülése miatt alacsonyabb áron, majd emiatt a sérülés miatt akarjuk a garanciát érvényesíteni.

Aggályosnak érezhetik a visszaváltást azok is, akik piacokon, alkalmi jelleggel működő vásárokban vették meg az ajándékot. Elvileg azonban nekik sincs okuk aggódni: nyugtát minden vásárláskor kapniuk kell, márpedig a kereskedőnek a nyugtán fel kell tüntetnie cége székhelyét is, vagyis azt a helyet, ahol állandóan elérhető. Így akkor sem jelenthet problémát a csere, ha a vásár véget ért, a sátrakat elbontották, ezért úgy tűnhet, hogy nincs hová visszavinni az ajándékot.