Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Durva üzemanyag-drágulás jön a héten

2009.12.28. 13:11 Módosítva: 2009-12-28 13:17:44
Bruttó 6 forinttal lesz drágább szerdán 0 órától a benzin a hazai kutakon, miközben a gázolaj ára 4 forinttal kúszik feljebb. Ez az áremelés csak az üzemanyagok tőzsdei jegyzésárainak változása miatt következik be, két nappal később (2010. január 1-én, pénteken) újra, körülbelül 14, illetve 9 forinttal drágulhat a benzin és a gázolaj literje a jövedéki adó emelése miatt.

Szerdán (2009. december 30-án) nulla órától 6 forinttal emeli a Mol a benzin bruttó nagykereskedelmi listaárát, miközben a gázolaj ára 4 forinttal kúszik feljebb - tudta meg a Portfolio.hu. Ez azt jelenti, hogy az olajcég a benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 282,7 forintért, a gázolajat pedig bruttó 270,4 forintért adja majd.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű, 6-4 forintos árváltozással szembesülnek majd szerdától az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan valahol 299-300, a gázolajat pedig átlagosan 285-286 forint környékén tankolhatjuk literenként.

Az újabb áremelés magyarázata egyszerű: a benzin és a gázolaj a múlt hét folyamán dollárban mérve is drágult a tőzsdén 7,8, illetve 2 százalékot, ám a tendenciát a forint erősödése valamelyest mérsékelte.

Fontos hangsúlyozni, hogy a 6-4 forintos áremelés úgy megy végbe, hogy a benzin és gázolaj árában még nem változik a jövedéki adó tartalom. Nem árt azonban felidézni, a jövő évi adócsomag egyik elemeként - az idei, július 1-jei jövedékiadó- és áfaemelést megfejelve - 2010. január 1-jével ismét emelkedik Magyarországon a jövedéki adó is, így akkor egy újabb nagyon jelentős áremelésre lehet számítani. (A jövedéki adó emelését a forintban kifejezett uniós minimumszint elérése és a költségvetési bevételi indok magyarázza.) Ennek mértéke a benzin esetében körülbelül 14, a gázolaj esetében pedig 9 forint.

Ez azt jelenti, hogy ha a Mol egy az egyben érvényesíti majd a jövedéki adó emelését az áraiban, akkor egy hét alatt a benzin ára 20, a gázolajé pedig 13 forinttal megy feljebb a kutakon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?