Jogellenes volt a postások múlt heti sztrájkja

2009.12.28. 17:31 Módosítva: 2009.12.28. 17:32
A Fővárosi Munkaügyi Bíróság jogellenesnek minősítette a kézbesítők múlt heti munkabeszüntetését, közölte Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője. A társaság még nem döntött arról, hogy milyen további lépéseket tesz az ügyben.

A Kézbesítők Szakszervezetek múlt hét kedden hirdetett határozatlan idejű munkabeszüntetést. Az érdekképviselet azt szerette volna elérni, hogy minden dolgozó kapjon egyszeri, százezer forintot a postai ingatlanok eladásából befolyt összegből.

A Magyar Posta értelmezhetetlennek nevezte a követelést és az általa jogalap nélkülinek tartott munkabeszüntetés miatt bírósághoz fordult. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság hétfői döntésében a Magyar Postának adott igazat.

A sztrájk mindössze két napig tartott, mert a szakszervezet múlt hét szerdán felfüggesztette a munkabeszüntetést. Az első napon a Magyar Posta 36 ezer dolgozója közül összesen 152 kézbesítő nem vette fel a munkát, míg a második napon már csak alig több mint százan.

Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetekének elnöke sikeresnek nevezte a munkabeszüntetést, mert szerinte ezzel az eddigieknél jobban felhívták a nyilvánosság figyelmét az ügyükre. A sztrájkot azért fejezték be két nap után, mert nem akarták a lakosságra áthárítani a problémáikat.