Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Sorok állnak a benzinkutaknál

2009.12.29. 13:54 Módosítva: 2009-12-29 14:39:41
2010. január 1-től ismét emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, a benzin és a gázolaj adótartalma ismét emelkedik. A benzinkutak többségénél hatalmas sorok állnak, az emberek még most akarnak tankolni.

Nagy sorok állnak a benzinkutaknál, a jövedéki adó emelkedése miatt mindenki még az idén szeretne tankolni. Ráadásul sokan még szerda előtt tankolnának, mert szerdán nulla órától is drágul a benzin. A megkérdezett kutasok szerint már a hét elején elkezdődött a roham a kutaknál, ma délutánra várják a csúcsot.

b091229 1.gif

A jövedéki adó 2010. január 1-től ismét jelentős mértékben emelkedik a benzin és a gázolaj esetében, melynek köszönhetően a benzin adótartalma 57 százalékról 59 százalékra, míg a gázolajé 53-ról 54 százalékra emelkedik.

Ez a benzin esetében körülbelül 14, a gázolaj esetében pedig 9 forintos emelést jelent. Emellett szerdán nulla órától 6 forinttal emeli a Mol a benzin bruttó nagykereskedelmi listaárát, miközben a gázolaj ára 4 forinttal kúszik feljebb.

Ez azt jelenti, hogy ha a Mol egy az egyben érvényesíti majd a jövedéki adó emelését az áraiban, akkor egy hét alatt a benzin ára 20, a gázolajé pedig 13 forinttal megy feljebb a kutakon.

A Portfolio szerint a rohamra a Mol is számított, az év vége közeledtével a vállalat nagykereskedelmi osztálya többször is értesítette emailben ügyfeleit, hogy tartalék tároló kapacitásaik feltöltését ne hagyják a két ünnep közötti időszakra, hanem folyamatosan végezzék el még az ünnepek előtt.

Ennek kapcsán érdemes megvizsgálni, hogy hogyan állunk EU-s viszonylatban az árakat és az adótartalmat nézve.

Mint az az alábbi grafikonokon látható, a magyarországi benzin- és gázolajárak egyáltalán nem kiugróak az EU-ban, az adóemelések nyomán azonban várhatóan a középmezőnybe emelkednek majd. A szűk régiót tekintve így Szlovákia után a második legmagasabb benzinár lesz tapasztalhatóak a hazai kutaknál.

b2091221 1.gif
b3091221 1.gif

Az üzemanyagok adótartalmát tekintve a szomszédos országok közül a benzin esetében csak Szlovénia, míg a gázolajnál Szlovákia és Szlovénia áll majd előttünk.

b4091221 1.gif
b5091221 1.gif

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?