Jutalmat kaptak az APEH-esek és a fináncok

2009.12.30. 07:41 Módosítva: 2009.12.30. 07:48
Kellemes meglepetés érte az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség összesen huszonkétezer dolgozóját, karácsony előtt a várakozásaikkal ellentétben egyhavi jutalomban részesültek.

Karácsony előtt az adóhivatal dolgozói között bruttó 3,6 milliárd forint, a vámhatóság alkalmazottai között pedig 1,5 milliárd forint jutalmat osztottak ki Oszkó Péter pénzügyminiszter döntésére - írja a Magyar Nemzet. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 15 ezer dolgozója valamint a Vám- és Pénzügyőrség hétezer fős állománya osztozott a jutalmon, ami nagyjából minden érintett egyhavi fizetésének felelt meg.

Nem számítottak rá

Az egyhavi, hivatalosan mozgóbérnek hívott apanázs minden bizonnyal nagy meglepetésként érte az APEH-eseket és a fináncokat. Mint az Indexen beszámoltunk róla, idén utoljára az első negyedéves bónuszukhoz jutottak hozzá az adóhivatal és a VP alkalmazottai, Veres János áprilisban leköszönt pénzügyminiszter egyik utolsó döntésével osztotta ki az első háromhavi teljesítmény utáni jutalmat. Az adóhatósági dolgozók, fináncok és a felügyelő szervük, a Pénzügyminisztérium között azonban júniusban fagyott meg a levegő, az új fő pénzügyér, Oszkó Péter a költségvetés szorult helyzetére való tekintettel nem engedélyezte a pluszpénz kiutalását – csak az alacsony keresetű dolgozók és csak a második negyedéves munka után  kaptak némi mozgóbért –, októberben pedig egyáltalán nem kaptak bónuszt az adóhatóság és a vámhatóság munkatársai.

Akkor az adóhivatali dolgozók már zúgolódtak, lehetett hallani arról, hogy demonstrálhatnak, vagy akár figyelmeztető munkabeszüntetésre is hajlandók lennének, végül több körös egyeztetést harcoltak ki a Pénzügyminisztériummal. Akkor úgy tűnt, idén elbúcsúzhatnak a jutalomtól, ám 2010 januárjában visszatérnek a kérdésre, megnézik, hogyan zárt a büdzsé 2009-ben. Vagyis praktikusan arra számítottak az APEH és a VP dolgozói, januárban mégiscsak valamivel honorálják munkájukat.

Az éves bér akár egyharmada is lehet

Tudni érdemes, hivatalosan jutalom a neve az apanázsnak, amit bizonyos feltételek teljesítése esetén kaphatnak az APEH és a VP munkatársai, azonban ők jobban szeretik mozgóbérnek hívni. A jutalom mértéke az adóhatóság dolgozóinak legnagyobb részét kitevő középfokú végzettségű ügyintézőknél a havi bruttó százhúsz-száznegyvenezer forintos alapjövedelem harminc-negyven százaléka is lehet, mondta el lapunknak korábban Michalkó Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Országos Szakszervezeti Tanácsának (ADOSZT) elnöke.

A jogszabály úgy rendelkezik, hogy a költségvetési törvényben meghatározott főbb adónemekből előirányzott bevételnél ha némiképp többet szednek be ezek a szervek, akkor osztható nekik jutalom. (Negyedévente pedig prémiumelőleg.) Mivel azonban a hatályos törvény még csak egyszázalékos idei visszaesésre alapozva készült, most azonban már hat százalék feletti GDP-esésre lehet számítani, semmi esélye sincs, hogy a mostaninál jóval optimistább makropályára komponált adóbevételi számok – még az évközi adócsomagot is figyelembe véve – teljesüljenek, sőt, túlteljesüljenek. Így aztán ha szigorúan a törvény előírását nézzük, akkor sehogy sem kaphatják meg a bónuszt az APEH dolgozói, még akkor sem, ha ők megtesznek minden tőlük telhetőt. A pénzügyi kormányzat a korábbi években azonban elég rugalmasan kezelte ezt a kérdést, ezért fordulhat elő, hogy némi jutalomelőleghez hozzájussanak az érintettek.

A kép úgy teljes, ha felidézzük, több országban az itteni mozgóbér be van építve az alapfizetésbe, kifizetése nem függ a főbb adónemek alakulásától.