Nagymenő adócsalókat fogtak a fináncok idén

2009.12.30. 15:56 Módosítva: 2009.12.30. 16:13
A Vám- és Pénzügyőrség által idén felderített nagy gazdasági bűncselekmények listáját egy közel ötmilliárdos adócsaló, 36 cégből álló szervezet vezeti.

A legtöbb büntetőeljárás számvitel rendjének megsértése bűncselekmény elkövetése miatt folyik, a második legnagyobb gyakoriságú bűncselekmény kategória az adócsalás, melyhez kapcsolódóan több ügyben pénzmosási cselekmények felderítésére is sor került – áll a Vám- és Pénzügyőrség összefoglalójában.

Márciusban két dunántúli gazdasági társaságot vizsgáltak a fináncok. A gazdálkodók 2007-2009. között külföldről vásároltak számítástechnikai eszközöket közel 14 milliárd forint értékben. Az adóbevallásaikban azonban ezeket a termékbeszerzéseket belföldi vásárlásként tüntették fel, így áfafizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget. Ezzel a tettükkel mintegy 2,8 milliárd forinttal károsították meg az állami költségvetést. A bíróság két személyt helyezett előzetes letartóztatásba. Az okozott kár megtérülése érdekében ingatlanokat, luxusterepjárókat, műtárgyakat és egy kisrepülőgépet is lefoglalt a vámhatóság.

Szintén egy számítástechnikai eszközök exportjára és importjára specializálódott bűnszervezet ügyében indított eljárást a Vám- és Pénzügyőrség szeptemberben. A szervezet a Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, valamint a Távol-keletről származó tintapatronokat, alaplapokat és processzorokat úgy értékesítette Magyarországon, hogy a keletkező importáfa megfizetését fiktív, közösségen belüli exporttal tüntették el, amihez külföldi gazdasági társaságokat használtak fel. Az ügyben mintegy 36 hazai és külföldi cég érintett, amelyek között található román, szlovák, osztrák, német és szlovén vállalkozás is. A 2008. januárjától 2009. augusztusáig vizsgált időszakban a szervezet 4,8 milliárd forint adóhiányt okozott a költségvetésnek. Biztosítási intézkedésként 50 millió forint készpénzt és az árukészletet foglalta le a vámhatóság. A bíróság hét személyt helyezett előzetes letartóztatásba, egy fő esetében pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Novemberben a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága nyomozást rendelt el különösen nagymértékű adóhiányt okozó adócsalás bűntett gyanúja miatt egy Washingtonban bejegyzett, törzsvásárlói közvetítő rendszert üzemeltető cég Magyar Köztársaság területén kifejtett tevékenysége miatt. Előzetes adószakértői vélemény alapján, a külföldön bejegyzett gazdálkodónak a 2008. vonatkozásában – több adónem tekintetében – közel 960 millió forint adót kellett volna bevallania és megfizetnie a költségvetésnek. A 200 vámnyomozó segítségével mintegy 40 helyszínen végzett ellenőrzések során – informatikus szaktanácsadók bevonásával – a Magyarországon található szerver is lefoglalásra került, annak elemzése és a manipuláció kizárása érdekében. A bíróság a vállalkozás ügyvezetőjét előzetes letartóztatásba helyezte, az általa használt több tíz millió forintot érő új luxus autót is lefoglalta a hatóság.