Judit
2 °C
7 °C

APEH-blama: a vagyonadó-kalkulátor negyedik határidejét sem tudták tartani

2010.01.04. 14:19 Módosítva: 2010-01-04 15:19:48
Január 1-jén hatályba lépett a vagyonadótörvény, az először 2009. november közepére ígért vagyonadó-kalkulátor sehol sincs az APEH honlapján. A negyedik határidőt sem tudta tartani az adóhivatal, és újabbat már nem is tűznek ki.

Nem tudunk válaszolni a kérdéseire – ezzel a tömör mondattal hívta vissza lapunkat az APEH, ahol azt tudakoltuk, a sokadszori határidő-kitolás ellenére miért nem látható továbbra sem honlapjukon a vagyonadó-kalkulátor. De arra a kérdésünkre sem kaptunk választ, hogy mi az oka az újabb csúszásnak, és végre valahára mikor lesz kész a vagyonadó-számológép.

Nagyon finomítani kell

Az ügy nagyon kínos lehet az adóhivatalnak. Először november 15-i határidőt kaptak, addig kellett volna elkészülniük a kalkulátorral. Aztán december 15-e lett a második határidő. Majd december közepén bevallották, inkább csak december 21-én használhatják az érdeklődők az adószámológépet. A december 15-i csúszást Bakonyi Ágnes az adóhivatal szóvivője akkor azzal indokolta, hogy külső ingatlanforgalmazással foglalkozó vállalkozásokat is segítségül hívott a hivatal, és a segítségükkel pontosításokat végeznek a számológépen, finomítani kell a rendszert. A hivatalban egyébként, korábbi hírek szerint, november óta tesztelik a programot.

December 21-én aztán jött az újabb hír: addigra sem sikerült prezentálni a kalkulátort. Ami nemcsak azért volt érdekes, mert ez volt a harmadik sikertelen kísérlet, hanem azért is, mert az adóalanyoknak fontos lett volna tudniuk év vége előtt, mennyit is ér a lakásuk. A vagyonadótörvény szerint ugyanis annak kell fizetnie vagyonadót, akinek 2010. január 1-jén a tulajdonában van – lakásszámtól függően – valamilyen értékes lakóingatlan. Néhányan vélhetően kellő információ birtokában megszabadulhattak volna a lakásuktól csak azért, hogy elkerüljék az adófizetést.

December 29-én az MR1-Kossuth Rádiónak nyilatkozó APEH-szóvivő azt ígérte a kalkulátorról, hogy az „legkésőbb péntekig (vagyis 2010. január 1-jéig, a vagyonadótörvény életbe lépéséig – a szerk.) csaknem biztosan elindul.” De most sincs sehol a számológép, és az adóhivatal, mint az Indexnek adott tömör válaszából kiderül, már nem is közöl újabb határidőt.

Sokan vakarni fogják a fejüket

Az AB-döntés értelmetlenné teheti a kalkulátort is

A vagyonadótörvényt megtámadták az Alkotmánybíróságon. A testület két hónapon belül dönt az ügyben.

A hírek szerint pedig ha meg is jelenik a számológép, olyan nagyon nem leszünk kisegítve vele, sok embernek nem nyújt segítséget. Az MR1-Kossuth Rádió azt írta: kétféle kalkulátor lesz elérhető az adóhivatal honlapján, az egyik a számított, a másik pedig úgynevezett becsült kalkulátor. Az első a törvény melléklete szerinti korrekciós tényezőkkel számítja ki az ingatlan értékét, vagyis figyelembe veszi például a közművesítettség szintjét vagy a szilárd burkolatú úttól való távolságot, a másik, a becsült érték pedig az APEH egyéb adatai, például az illeték nyilvántartás alapján kalkulálható.

Az első számítás azért fontos, mert az mutathatja meg, hogy kell-e adóbevallást készíteni. (Aki adót fizet, annak kell adóbevallást készítenie, de lesz sok olyan személy, akinek bár kell vagyonadó-bevallást készítenie, de nem kell adót fizetnie. Ennek okáról itt és itt írtunk.) Az adót a tényleges érték után kell – bizonyos értékhatár elérése és lakásszámtól függően – fizetni. Ezt próbálja közelíteni a második kalkulátoradat, de az még mindig eltérhet a tényleges forgalmi értéktől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?