APEH-blama: a vagyonadó-kalkulátor negyedik határidejét sem tudták tartani

2010.01.04. 14:19 Módosítva: 2010.01.04. 15:19
Január 1-jén hatályba lépett a vagyonadótörvény, az először 2009. november közepére ígért vagyonadó-kalkulátor sehol sincs az APEH honlapján. A negyedik határidőt sem tudta tartani az adóhivatal, és újabbat már nem is tűznek ki.

Nem tudunk válaszolni a kérdéseire – ezzel a tömör mondattal hívta vissza lapunkat az APEH, ahol azt tudakoltuk, a sokadszori határidő-kitolás ellenére miért nem látható továbbra sem honlapjukon a vagyonadó-kalkulátor. De arra a kérdésünkre sem kaptunk választ, hogy mi az oka az újabb csúszásnak, és végre valahára mikor lesz kész a vagyonadó-számológép.

Nagyon finomítani kell

Az ügy nagyon kínos lehet az adóhivatalnak. Először november 15-i határidőt kaptak, addig kellett volna elkészülniük a kalkulátorral. Aztán december 15-e lett a második határidő. Majd december közepén bevallották, inkább csak december 21-én használhatják az érdeklődők az adószámológépet. A december 15-i csúszást Bakonyi Ágnes az adóhivatal szóvivője akkor azzal indokolta, hogy külső ingatlanforgalmazással foglalkozó vállalkozásokat is segítségül hívott a hivatal, és a segítségükkel pontosításokat végeznek a számológépen, finomítani kell a rendszert. A hivatalban egyébként, korábbi hírek szerint, november óta tesztelik a programot.

December 21-én aztán jött az újabb hír: addigra sem sikerült prezentálni a kalkulátort. Ami nemcsak azért volt érdekes, mert ez volt a harmadik sikertelen kísérlet, hanem azért is, mert az adóalanyoknak fontos lett volna tudniuk év vége előtt, mennyit is ér a lakásuk. A vagyonadótörvény szerint ugyanis annak kell fizetnie vagyonadót, akinek 2010. január 1-jén a tulajdonában van – lakásszámtól függően – valamilyen értékes lakóingatlan. Néhányan vélhetően kellő információ birtokában megszabadulhattak volna a lakásuktól csak azért, hogy elkerüljék az adófizetést.

December 29-én az MR1-Kossuth Rádiónak nyilatkozó APEH-szóvivő azt ígérte a kalkulátorról, hogy az „legkésőbb péntekig (vagyis 2010. január 1-jéig, a vagyonadótörvény életbe lépéséig – a szerk.) csaknem biztosan elindul.” De most sincs sehol a számológép, és az adóhivatal, mint az Indexnek adott tömör válaszából kiderül, már nem is közöl újabb határidőt.

Sokan vakarni fogják a fejüket

Az AB-döntés értelmetlenné teheti a kalkulátort is

A vagyonadótörvényt megtámadták az Alkotmánybíróságon. A testület két hónapon belül dönt az ügyben.

A hírek szerint pedig ha meg is jelenik a számológép, olyan nagyon nem leszünk kisegítve vele, sok embernek nem nyújt segítséget. Az MR1-Kossuth Rádió azt írta: kétféle kalkulátor lesz elérhető az adóhivatal honlapján, az egyik a számított, a másik pedig úgynevezett becsült kalkulátor. Az első a törvény melléklete szerinti korrekciós tényezőkkel számítja ki az ingatlan értékét, vagyis figyelembe veszi például a közművesítettség szintjét vagy a szilárd burkolatú úttól való távolságot, a másik, a becsült érték pedig az APEH egyéb adatai, például az illeték nyilvántartás alapján kalkulálható.

Az első számítás azért fontos, mert az mutathatja meg, hogy kell-e adóbevallást készíteni. (Aki adót fizet, annak kell adóbevallást készítenie, de lesz sok olyan személy, akinek bár kell vagyonadó-bevallást készítenie, de nem kell adót fizetnie. Ennek okáról itt és itt írtunk.) Az adót a tényleges érték után kell – bizonyos értékhatár elérése és lakásszámtól függően – fizetni. Ezt próbálja közelíteni a második kalkulátoradat, de az még mindig eltérhet a tényleges forgalmi értéktől.