Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Könnyebb lesz bankot államosítani

2010.01.05. 07:52 Módosítva: 2010-01-05 07:58:38
A jelenleginél lényegesen nagyobb beleszólást kaphat az állam a bankok ügyeibe. A Népszabadság információi szerint egy most készülő és a kormány tervei szerint még ebben a ciklusban a parlament elé kerülő törvényjavaslat bizonyos esetekben korlátozná a menedzsment-, illetve a tulajdonosi jogokat a pénzintézeteknél, sőt az állam közvetlenül is átvehetné az irányítást.

A lap úgy tudja, a terv szerint akkor avatkozhatna be az állam a bankok ügyeibe, ha a felügyeleti szervek (pénzügyi felügyelet, jegybank, Pénzügyminisztérium) rendszerszintű kockázatot jelentő problémát észlel. Ilyen lehet például a rossz hitelek felszaporodása, a nem megfelelő tőkehelyzet, illetve több egyéb lehetőség.

A törvénytervezet meghatározza, hogy mikor és milyen mértékben léphet közbe az állam. Intézkedési lehetőségei az egyes termékeknél történő beavatkozástól az átszervezésen át – végső, csődközeli helyzetben akár – a részleges vagy a teljes államosításig terjedhetnek.

A törvény megalkotását a lap információi szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szorgalmazza. Az IMF eddig a Magyarországnak tavaly ősszel folyósított kölcsön minden negyedéves felülvizsgálatakor megjegyezte, hogy további lépésekre van szükség a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának megőrzése érdekében. Ezt a kívánságot eddig nem teljesen teljesítette a kormány, mert több jogi problémával is szembesült, mikor áttekintette a lehetőségeket. Most mégis rászánhatja magát, igaz, a parlamenti vitával és a megvalósítással már nem kell bíbelődnie: ebben a kormányzati ciklusban pár napos ülésszak vár még a képviselőkre, vagyis a törvényalkotás már a választások utáni időre esik.

A Népszabadság emlékeztet arra, hogy a parlament tavaly több pénzügyi tárgyú törvényt is hozott, amelyek a rendszer egészét szabályozzák. A kormány mostani terve azonban az egyedi beavatkozásokat tenné lehetővé. Egy példán érzékeltetve: nemrég született kormányrendelet a devizahitelezés korlátozásáról. Ez a jogszabály azonban nem tud mit kezdeni azzal, ha egy bank például valamely távol-keleti devizában kezd el hitelezni, amelynek kamatterhe ugyan alacsony, ám a kiszámíthatatlan árfolyammozgások magas kockázatot jelentenek. A felügyeleti szervek ebben az esetben először nyilván felszólítanák a bankot, hogy függessze fel ezt a tevékenységét, ám az új javaslatok elfogadása után már akkor is be tudnának avatkozni, ha a bank nem hallgat a felszólításra.

A kormány tervének megfelelő szabályozás sok országban működik. A legismertebbek talán az Egyesült Államok bankmentései, az USA-ban a válság miatt az átszervezést már „nagyüzemi méretekben” végzik. A tavaly csődbe ment 140 amerikai bank nagy részét valamelyik állami szerv átvette, nemritkán egy hétvége alatt átszervezte, feldarabolta, és a fiókok hétfőn már az új tulajdonos nevén nyitottak újra.

A rendszer Magyarországon sem teljesen ismeretlen, hiszen a pénzügyi felügyelet most is kirendelhet felügyeleti biztost, ha valamilyen problémát észlel. A jogszabályok lehetővé teszik, hogy az állam akkor is tőkét emelhessen egy bankban, ha a társaság ehhez nem járul hozzá – a készülő törvény azonban ezeknél komolyabb jogosítványokat ad.