A román határon megindult a benzinturizmus

2010.01.06. 16:09
A szerb határon nem, a román határon viszont annál inkább érzékelhető a magyarországi üzemanyagárak emelkedése nyomán megerősödő benzinturizmus – számoltak be az MTI tudósítójának az átkelők közelében működő töltőállomások munkatársai szerdán.

A MOL horgosi, a röszkei határátkelőtől néhány száz méterre található kútján szerdán a 95-ös benzin literje 105,9 dinárba (296 forintba), a gázolaj literje 94,1 dinárba (263 forintba), az euró dízel literje 103,8 dinárba (290 forintba), az autógázé pedig 55 dinárba (153 forintba) került. Bár ezek az árak jóval alatta maradnak a határ magyar oldalán működő kúténak, ahol a 95-ös benzin literjéért 328 forintot, a dízelért 309 forintot kértek, a töltőállomás dolgozói szerint még sem jellemző, hogy a magyarok megállnának tankolni, annál inkább érezhető a forgalmon az ünnepekre hazatérő, majd Nyugat-Európába dolgozni visszainduló vendégmunkások áradata.

Az MTI tudósítója is azt tapasztalta, hogy kizárólag osztrák és német rendszámú autók álltak a Belgrádot a magyar határral összekötő autóút melletti kútnál. A Lukoil csanádi (Cenad) benzinkútjánál lényegesen gyakrabban fordulnak meg magyar autósok.

A romániai töltőállomáson, amely fél kilométerre található a kiszombori határátkelőtől szerdán a 95-ös benzin literje 4,12 lejbe (260 forintba), az euró dízel literje pedig 3,91 lejbe (246 forintba), az autógázé pedig 1,98 lejbe (124 forintba) került. A kút dolgozói szerint sok magyarok tankol a töltőállomáson, a forgalom 20 százalékát a szomszédos ország autósai adják. A román kút árai a gázolaj esetében 50 forinttal, a benzinnél 54 forinttal voltak alacsonyabbak, mint a határ magyar oldalán található legközelebbi kútnál.

A MTI tudósítójának ottjártakor az olasz rendszámú autóval megálló vendégmunkások mellett egy kiszombori férfi is éppen tankolt a Lukoil kútjánál. Mint mondta, rendszeresen itt vásárol üzemanyagot, egy tankoláson 2500-3000 ezer forintot tud spórolni. A kiszombori átkelőnél dolgozó egyik határrendész elmondta, a forgalmon igencsak érezhető az üzemanyagárak magyarországi emelkedése, annak ellenére, hogy a benzin árát Romániában január 1-jén és 3-án is emelték összesen mintegy 10 forinttal literenként.