Nyilvános a banki kódexhez nem csatlakozók listája

2010.01.06. 11:15

A PSZÁF honlapján megjelent listából kiderül, hogy összesen 241 pénzügyi szolgáltató írta alá a január 1-jén hatályba lépett banki magatartási kódexet. A felügyelet azok listáját is közzétette, akik nem csatlakoztak a kódexhez, ezek 73-an vannak. Kilenc olyan vállalkozás is van, amelyik szeretne csatlakozni, de ehhez bizonyos feltételeknek, például az anyacégük jóváhagyásának teljesülni kell.

A nagy és ismert pénzintézetek közül nem írta alá a kódexet az AXA, ők ezt jelezték is korábban. A hitelintézetek közül még a Bank of China és az Oberbank AG Magyarországi Fióktelepe nem írta alá, a többi alá nem író pénzügyi vállalkozás vagy szövetkezet.

A csatlakozás önkéntes, de az aláíró intézmények kötelesek a kódex rendelkezéseinek betartása mellett folytatni hitelezési tevékenységüket a lakosság körében. A felügyelet folyamatosan ellenőrzi a kódex rendelkezéseinek betartását és megállapításait közzéteszi honlapján.

A magatartáskódex eredetileg december 1-jén lépett volna hatályba a hitelintézeti törvény módosításával egyidejűleg. A parlament azonban akkor még nem fogadta el a törvénymódosítást.

A magatartási kódex egyebek mellett meghatározza a felelős hitelezés normáit a szerződéskötés előtt, a hitel futamideje alatt, az ügyfél fizetési nehézségei, illetve végrehajtás esetén. Megfogalmazza az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó szabályokat.

A hitelnyújtók a kamatot csak a kódexben szereplő feltételek változása esetén módosíthatják egyoldalúan, a díjak, jutalékok legfeljebb az infláció mértékében növekedhetnek. Az ügyfelek költségeiben a kedvező változásokat is érvényesíteni kell. Azon hitelszerződéseket pedig, amelyek automatikusan nem megújíthatók, és futamidejük nem haladja meg az egy évet, nem lehet az ügyfél számára hátrányosan módosítani.