Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Kirúgta a sztrájkot szervezőket a posta

2010.01.07. 10:04 Módosítva: 2010-01-07 11:49:20
Jogellenes sztrájk szervezése miatt huszonkilenc dolgozóját rendkívüli felmondással elküldte a munkáltató. A kézbesítők munkabeszüntetésében részt vevő mintegy 120 dolgozót írásbeli figyelmeztetésben részesítette - jelentette be Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivje csütörtökön. Az elbocsátott dolgozók bírósághoz fordulnak, a Posta döntését támadja a Liga szakszervezeti konföderáció.

A Kézbesítők Szakszervezetének felhívására 2009. december 22-én mintegy 150, majd december 23-án 100 kézbesítő nem vette fel a munkát. Annak ellenére, döntöttek így, hogy a munkáltató több alkalommal is felhívta figyelmet a sztrájk jogalap nélküliségére.

Arányos és jogszerű

A Magyar Posta december 22-én fordult a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz, kérve, hogy mondja ki a Kézbesítők Szakszervezete által megkezdett sztrájk jogellenességét.

A bíróság december 28-án kelt végzésében jogellenesnek ítélte a Kézbesítők Szakszervezete által megtartott munkabeszüntetést.

A szóvivő elmondta, hogy a munkáltatói jogkört gyakorló helyi postavezetők a felmondást és a figyelmeztetést csütörtökön adták át az érintetteknek. A döntést arányosnak és jogszerűnek tartja a munkáltató, amelyet az ügyfelek és a becsületesen dolgozó postások érdekében is meg kellett hozni.

Tomecskó Tamás hangsúlyozta, a Kézbesítők Szakszervezete bíróság által is kimondott jogellenes munkabeszüntetése súlyosan sértette a Magyar Posta gazdasági érdekeit, csorbította a társaság jó hírnevét, és alkalmas volt arra, hogy megingassa a lakosság és az üzleti ügyfelek postába vetett bizalmát.

A szakszervezet 2009. októberi tüntetés a Miniszterelnöki Hivatal előtt
Fotó: Szigetváry Zsolt

A szóvivő kijelentette: a Magyar Posta fontosnak tartja az érdekképviseletekkel való korrekt együttműködést, jelentőséget tulajdonít véleményeiknek, jogos követeléseiknek, tiszteletben tartja a sztrájkhoz való jogot, de csak törvényes keretek között.

Tomecskó Tamás elmondta, a Magyar Posta Zrt. a közeljövőben kártérítési igénnyel is él a jogellenes sztrájkot szervező Kézbesítők Szakszervezete ellen, amelyben a kimutatható kár megtérítését követelik az érdekképviselettől.

Aránytalan, jogtalan

A Magyar Posta döntését méltánytalannak, aránytalannak és jogtalannak tartja a Liga Szakszervezetek. A Liga közleménye emlékeztet: a sztrájkot jogtalannak mondó elsőfokú ítélet nem jogerős, hasonló ügyben született már legfelső fokon is olyan ítélet, amely végül a szakszervezeteknek
adott igazat.

A Liga szerint mindezektől eltekintve is aránytalanul súlyos válaszlépés a Magyar Postától, hogy "azon munkavállalókat, akik legjobb tudásuk szerint élni próbáltak alkotmányos jogaikkal, most azonnali hatállyal megfosztják megélhetésüktől". A szakszervezeti tömörülés ezért követeli az elbocsátottak visszavételét, egyúttal felajánlotta segítségét a munkavállalóknak.

Bíróságra mennek

Az elküldött dolgozóknak erre feltehetően szükségük is lesz, miután eldöntötték: kirúgásuk miatt munkaügy bírósághoz fordulnak. Lédeczy Lambert, a Kézbesítők Szakszervezetének szintén elbocsátott szegedi alelnöke azt mondta: a felmondást vele együtt kilenc munkatársa kapta kézhez reggel Szegeden, ahol karácsony előtt az egyik legerősebb volt a sztrájk támogatottsága.

A szakszervezeti vezető elmondta, elsietett lépésnek tartják a felmondásokat, mivel a Fővárosi Munkaügyi Bíróság december 28-án, csak első fokon és nem jogerősen állapította meg a munkabeszüntetés jogellenességét, ami ellen az érintettek fellebbeztek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!